Οι πρώτοι τουρίστες του Thomas Cook στον Πειραιά




Ήδη οι επιβάτες του "Francois Premier" του ατμόπλοιου που πραγματοποιεί την πρώτη οργανωμένη κρουαζιέρα Μεσογείου έχει προσεγγίσει τον Πειραιά. Οι επισκέπτες παίρνουν με άλογα και μουλάρια τον δρόμο που οδηγεί στην ακρόπολη. Ανάμεσά τους είναι και ο Μαξιμιλιανός, αδελφός του Όθωνα. Εντυπωσιάζονται από τα κόκκινα φέσια και τις βράκες που φοράνε οι βαρκάρηδες στον Πειραιά, που έρχονται να παραλάβουν ανθρώπους, αποσκευές και εμπορεύματα. Μαζί τους σκαρφαλώνουν στο πλοίο χρησιμοποιώντας γάντζους κι οι υπάλληλοι των Αθηναϊκών ξενοδοχείων που έρχονται προς αναζήτηση πελατείας. Αυτό όμως τότε ονομάζονταν εξερεύνηση, ανακάλυψη ή περιήγηση. Αυτός όμως που εισήγαγε ξένους με σκοπό τον Τουρισμό στην Ελλάδα ήταν ο Thomas Cook.

Το ατμόπλοιο Francois 1er κατά την γαλλική εκδοχή από τα επίσημα αρχεία του Γαλλικού Υπουργείου Ναυτικών. Θεωρώ βέβαια λίγο αδύνατο το συγκεκριμένο ατμόπλοιο να είναι αυτό που πραγματοποίησε το ταξίδι στον Πειραιά, λόγω μεγέθους και τύπου πλοίου.



Από την Βικτωριανή εποχή και μετά η αύξηση των περιηγητών στην Ελλάδα, συντελεί στο φαινόμενο του Τουρισμού, καθώς πράκτορες του Τόμας Κουκ βρίσκονται πια στον Πειραιά για να εξυπηρετούν τους επισκέπτες. Οι ντόπιοι τους αποκαλούν Κούκηδες

Εκδίδονται μάλιστα για πρώτη φορά ταξιδιωτικοί οδηγοί για την Ελλάδα. Ο πρώτος οδηγός με αντικείμενο αποκλειστικά την Ελλάδα ήταν του JOHN MURRAY "A Hand - book for travellers in Greece" το 1854.
Η πρώτη έκδοση του 1854

Η επανέκδοση του αρχικού βιβλίου που μένει πάντα επίκαιρο ως προς τις περιγραφές της Ελλάδας του 1854

Τι ήταν το πρακτορείο Thomas Cook:

Ο Thomas Cook ήταν γεννημένος σε ένα χωριό της Αγγλίας την Μελβούρνη (κοντά στο Derbyshire). Το 1828 έγινε βαπτιστής ιεραπόστολος. Το 1841 πραγματοποίησε την πρώτη μεταφορά επιβατών με σιδηρόδρομο μέσα στην Αγγλία χρεώνοντας κάθε επιβάτη με ένα σελίνι επιπλέον. Αυτό ήταν η αρχή δημιουργίας ενός από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά πρακτορεία στον κόσμο με έδρα τη γνωστή Fleet street στο Λονδίνο.

Ο ιδρυτής των Κούκηδων τουριστών Thomas Cook

Ο Δημήτριος Βικέλας ήλπιζε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα το 1896, θα έδιναν μεγάλη ώθηση σε αυτή τη νέα μόδα που είχε ονομαστεί Τουρισμός. Η Ελλάδα είχε ήδη μπει στον χάρτη του ταξιδιωτικού πρακτορείου Thomas Cook όπως είπαμε και ήδη καραβιές με τουρίστες της εταιρείας κούκηδες και κούκισσες αποβιβάζονταν στον Πειραιά. Μάλιστα ο Κούκ είχε οριστεί και επίσημος πράκτορας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 1896. Ένα αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι κάποια από τα πλοία της εταιρείας τότε αποβίβαζαν τους επιβάτες με λάντζες στο Νέο Φάληρο αφενός να πετύχουν άμεση ανταπόκριση με το σιδηροδρομικό σταθμό αφετέρου να παρακολουθήσουν τα ολυμπιακά αθλήματα που γίνονταν στο Ποδηλατοδρόμιο. Πολλά χρόνια αργότερα με την κατασκευή του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας δημιουργήθηκε εκεί εστιατόριο με την ονομασία Thomas Cook. Αγνοώ αν επρόκειτο περί τυχαίου γεγονότος ή αν ο επιχειρηματίας γνώριζε περί αυτού. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"