Από την επίσκεψη της Virginia Woolf στην Ελλάδα
Η Βιρτζίνια Γουλφ γεννήθηκε το 1882 στην Κορνουάλη της Ουαλίας και αυτοκτόνησε στις 28 Μαρτίου του 1941, βουλιάζοντας σε ένα ποτάμι δίπλα στο σπίτι της, αφού πρώτα είχε γεμίσει τις τσέπες του φουστανιού της με πέτρες.

 Ήταν από τις σημαντικότερες συγγραφείς γνωστή όχι μόνο από τα μυθιστορήματά της αλλά και από την συμβολή της στον μοντερνισμό και τον φεμινισμό.


Το πρώτο ταξίδι της στην Ελλάδα:
Η Γουλφ ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα μαζί με τα τρία αδέλφια της το 1906. Όταν έφθασαν στην Αθήνα ο μικρότερος αδελφός της ο Τόμπι, αρρώστησε από τύφο και λίγες εβδομάδες αργότερα πέθανε, ένα τραγικό γεγονός που σημάδεψε την Γουλφ. Μέσα από τις περιγραφές της εκφράζει την αγάπη της για την ιδιαίτερη πατρίδα της την Κορνουάλη, αφού η ακτογραμμή των ελληνικών παραλίων της θυμίζει την Κορνουάλη.

"Φτάνεις ακολουθώντας την θάλασσα και από το παράθυρο του τρένου κοιτάς κάτω τους κολπίσκους όπου σπάνε καθάρια κύματα, κι αυτή η ειρηνική καμπύλη της θάλασσας είναι η Σαλαμίνα, και εκεί, πάνω σε κείνο τον ψηλό γκρεμό αντίκρυ κάθισε ο Ξέρξης 2000 χρόνια πριν.

Θα μπορούσε να είναι ένα μέρος από την ακτή της Κορνουάλης, γιατί το νερό ήταν φωτεινό και λαμπερό όπως ο Ατλαντικός το κατακαλόκαιρο, αλλά οι λόφοι ήταν βουνά και όλη η περιοχή έμοιαζε σμιλευμένη σαν άγαλμα....
Να οι ελαιώνες, οι λόφοι με τις πράσινες πιτσιλιές πάνω στο γκρίζο, ο λευκός δρόμος, η πλατιά καμπύλη του κόλπου με θέα τη Σαλαμίνα...
Ότι πιο ζωντανό είναι ίσως οι δρόμοι το βράδυ, όταν ο ήλιος έχει μόλις δύσει και τα πλοία στον Πειραιά έχουν ρίξει τις κανονιές τους". (συνήθεια εποχής από τις αρχές του 1900 η δύση του ηλίου να σηματοδοτείται στον Πειραιά με ρίψη κανονιοβολισμού)Το Δωμάτιο του Ιακώβ:


Το βιβλίο αυτό δημοσιεύθηκε το 1922 και περιγράφει την ζωή ενός άνδρα του Ιακώβ Φλάνδρα από την παιδική του ηλικία μέχρι και την ενηλικίωσή του. Αρχικά εξελίσσεται στο Κέιμπριτζ η διήγηση όμως στην συνέχεια μεταφέρεται στην Ελλάδα της τότε εποχής. Λέγεται ότι το βιβλίο αυτό ουσιαστικά περιγράφει τον αδελφό της Τόμπι που όπως αναφέραμε έχασε την ζωή του από τύφο στην Ελλάδα σε ηλικία 26 ετών, γιαυτό και χρησιμοποιεί εικόνες από την πρώτη επισκεψή της στην Ελλάδα του 1906.
Το δεύτερο ταξίδι της στην Ελλάδα:

Η Γουλφ ωστόσο ταξίδεψε για δεύτερη φορά στην Ελλάδα το 1932 ως καταξιωμένη πια συγγραφέας. Ταξιδεύοντας μάλιστα πάνω στο πλοίο συναντά και τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος μόλις έχει επιστρέψει από την Ελβετία όπου είχε επισκεφτεί την Κοινωνία την Εθνών για να πετύχει την άρση του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας και τη νέα δανειοδότηση της χώρας. Σε αυτό το ταξίδι της ο Γουλφ βλέπει παντού τον εαυτό της όταν κορίτσι ακόμα είχε έρθει το 1906. 

"Στην Ελλάδα είμαι ήρεμη και ευτυχισμένη" δήλωνε. Για το δεύτερο ταξίδι της Γουλφ υπάρχει το βιβλίο "Ελλάδα και Μάης μαζί" (εκδόσεις ύψιλον 1996 που περιλαμβάνονται εγγραφές από το ημερολόγιό της The Diary o Virginia Woolf, vol: 1931-1935).


Στις ταινία με τον τίτλο "ΩΡΕΣ" η Νικολ Κίντμαν (δεξιά) στον ρόλο της Βιρτζίνια Γουλφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"