Αναπαράσταση μιας εποχής (1896)



Την Παρασκευή 12 Απριλίου 2013, πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο) η "Ημέρα Ολυμπιακής Παιδείας". Ο σκοπός της ημέρας αυτής ήταν καθαρά εκπαιδευτικός αφού έγινε πιστή αναπαράσταση της Τελετής Έναρξης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα του 1896, ώστε μαθητές των σχολείων να μάθουν για την ιστορία και τον θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων.


Στην εκδήλωση συμμετείχαν 700 εθελοντές, η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, μεγάλος αριθμός από Έλληνες Ολυμπιονίκες και σχολεία από όλη την Ελλάδα.

Θυμίζουμε ότι στους Αγώνες του 1896 τα αθλήματα της Κολύμβησης είχαν διεξαχθεί στην Ζέα (Ολυμπιακοί Αγώνες Κολύμβησης στην Ζέα) και η ποδηλασία στο Ποδηλατοδρόμιο του Φαλήρου (σημερινό Γήπεδο Καραϊσκάκη).


Σε αντίθεση με χθες που η ημέρα ήταν καλοκαιρινή, οι αγώνες κολύμβησης που είχαν διεξαχθεί τότε στην Ζέα, με έναρξη  την 11η Απριλίου του 1896 χαρακτηρίστηκαν από κρύο που δημιούργησε προβλήματα στους αθλητές. 


Σχετική αναφορά για τα αθλήματα που έγιναν στον Πειραιά, έκανε και ο παρουσιαστής της εκδήλωσης κ. Κωστάλας, ενώ τον Πειραιά στον τομέα του εθελοντισμού της εκδήλωσης θα εκπροσωπούσε το Μουσικό Σχολείο του Πειραιά. Και λέω θα εκπροσωπούσε αφού οι μαθητές είχαν αναλάβει να ψάλλουν τον Εθνικό μας Ύμνο και μάλιστα είχαν τοποθετηθεί σε ειδική εξέδρα η οποία καλύπτονταν ηχητικά από μικροφωνική εγκατάσταση. 
Αν και οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πειραιά παρέμειναν υπομονετικά για ώρες κάτω από τον ήλιο να φτάσει η σειρά της συμμετοχής τους στην εκδήλωση, αυτή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ αφού για κάποιο λόγο τους ζητήθηκε να ακυρώσουν την εθελοντική τους προσφορά, προκειμένου κάποιος άλλος να ψάλλει τον Εθνικό ύμνο. Κατόπιν αυτής της ακύρωσης η πόλη του Πειραιά, έμεινε άνευ εκπροσώπησης στην αναπαράσταση Τελετής Έναρξης.

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πειραιά, από νωρίς έχουν καταλάβει θέση στο Καλλιμάρμαρο
Το Στάδιο αργά γεμίζει από μαθητές σχολείων από όλη την Ελλάδα
Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πειραιά ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο με κλειστά τα μικρόφωνα

Κατά τα άλλα, η τελετή ακολούθησε όλους τους τύπους που περιλαμβάνει η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Εντύπωση προκάλεσαν τα κοστούμια της εποχής εκείνης που αναβίωσαν με επιτυχία το κλίμα μιας εποχής που πέρασε.


Ο "Βασιλιάς Γεώργιος Α΄" με την " Όλγα" προσέρχονται στον χώρο των επισήμων (αναπαράσταση εποχής)





Φωτογραφίες από τον Στέφανο Μίλεση

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραία πρωτοβουλία. Κρίμα, που δεν το πήρα είδηση.
Δημοσθένης Μπούκης του Γιάννη

Irene είπε...

θα ηθελα να σας συγχαρω για την δουλεια σας. ειμαι και εγω πειραιωτισα, απο τα περιχωρα, αλλα απο αυτους που εφυγαν.
εαν βλεπετε τωρα τελευταια να σας διαβαζει συχνα καποιος απο την ιταλια, εγω ειμαι!

ειρηνη

Stefanos Milesis είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Δυστυχώς λόγω της κατάστασης όλο και περισσότεροι Έλληνες πλέον μας διαβάζουν από το εξωτερικό

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"