Η θυσία του Έμβαρου στη Μουνυχία

Η Έπαυλη του Κουμουνδούρου χτισμένη επί του ιερού της Μουνυχίας Αρτέμιδος. Όταν το 1935 κατεδαφίστηκε βρέθηκαν σχετικά ευρήματα.  

Ο Έμβαρος ήταν αρχαίος κάτοικος του Πειραιά που προσεφέρθηκε να θυσιάσει την κόρη του, για να απαλλάξει την πόλη από λοιμό, που προκλήθηκε από την Άρτεμη λόγω του φόνου της ιεράς Άρκτου στο ναό της στην Μουνυχία, υπό τον όρο ότι το ιερατείο του συγκεκριμένου ναού θα παρεχωρείτο εφεξής στους απογόνους του. 

Μετά την αποδοχή της προσφοράς του ο Έμβαρος έκρυψε την κόρη του στο Ναό και αντί αυτής εθυσίασε μια κατσίκα ντυμένη με τα ρούχα της κόρης του. Από το περιστατικό αυτό προέκυψε και η παροιμιακή φράση "Έμβαρος ειμή" ή "Έμβαρος εί" που είτε χρησιμοποιείται για αυτούς που λαμβάνουν τολμηρές αποφάσεις, είτε για αυτούς που θεωρούνται ανόητοι.

Η έκφραση αυτή με την πάροδο των ετών χρησιμοποιήθηκε και για περιπτώσεις πανουργίας, εφευρετικότητας διατηρουμένης εκ παραλλήλου και της μωρίας (ανοησίας) !!!

Σχετικά με το ιερό της Άρτεμης στην Μουνυχία το 1935 που κατεδαφίστηκε η έπαυλη του Κουμουνδούρου η οποία ήταν χτισμένη πάνω στο ιερό, βρέθηκαν σχετικά αναθήματα. Δηλαδή πήλινα ειδώλια αγοριών και κοριτσιών, που ήταν αφιερώματα στην Θεά Άρτεμη. Από την Θεά αυτή πήρε το όνομά του και ο αττικός μήνας Μουνιχιών.


Καλοκαίρι 1935. Η στιγμή που η ερευνητική ομάδα του αρχαιολόγου και λογοτέχνη Α. Φωτιάδη
ανακαλύπτει αρχαία στη θέση που δέσποζε κάποτε η Έπαυλη του Α. Κουμουνδούρου. Την εποχή εκείνη η έπαυλη μόλις είχε κατεδαφιστεί πλήρως και ο λόφος ήταν διαθέσιμος για ανασκαφές. Δυστυχώς γρήγορα στη θέση της Έπαυλης υψώθηκε το κτήριο του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος. 


 Τα Μουνίχια τελούνταν την 16η ημέρα αυτού του μήνα στο ναό στο σημερινό Μικρολίμανο (Τουρκολίμανο). Η εορτή αυτή εξαιτίας του περιστατικού με τον Έμβαρο, γίνονταν υπό την εποπτεία του γένους των Εμβαριδών (η αίτηση του Έμβαρου βλέπουμε ότι έγινε δεκτή και πραγματοποιήθηκε αφού το ιερατείο πέρασε στους απογόνους του).

Δυστυχώς στο ίδιο σημείο ευθύς αμέσως κατασκευάστηκε ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος σκεπάζοντας οριστικά το ναό της Μουνυχίας Αρτέμιδος που έλαβε το όνομα από τον πρώτο βασιλιά του Πειραιά Μούνιχο.

Σχετικά με την λατρεία της θεάς Άρτεμης στον Πειραιά, τα ιερά μέρη που την τιμούσαν, το τελετουργικό, τους αμφιφώνες, την τελετή των "Αρκτείων" και πολλές άλλες σχετικές πληροφορίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο ειδικό αφιέρωμα εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"