Στην Στοά του Αχιλλέα Κούβελου (οδό Ναυάρχου Μπήττυ 5)


Στοά Κούβελου

του Στέφανου Μίλεση

Η σημερινή οδός Καραολή και Δημητρίου στον Πειραιά, παλαιότερα έφερε το όνομα Ναυάρχου Μπήττυ και ακόμα πιο παλιά λέγονταν οδός Άρεως.

Ο Ναύαρχος Μπήττυ κατέπλευσε στον Φαληρικό όρμο στις 7 Μαΐου 1919  με θαλαμηγό φέροντας το αξίωμα του πρώτου Λόρδου του Αγγλικού Ναυαρχείου. 
Τον υποδέχθηκαν οι Δήμαρχοι Πειραιώς και Αθηναίων, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων σε έκτακτη συνεδρίασή του, τον ανακήρυξε παμψηφεί, επίτιμο δημότη.  
Προς τιμή του λοιπόν η μέχρι τότε οδός Άρεως μετονομάσθηκε σε Ναυάρχου Μπήττυ, σε μια περίοδο που οι Άγγλοι εθεωρούντο παραδοσιακοί μας σύμμαχοι. 

 Όταν αργότερα έγιναν τα επεισόδια με τους Άγγλους στην Κύπρο, με αποκορύφωμα τις καταδίκες σε θάνατο των αγωνιστών Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου στις 10 Μαΐου 1956, αυτός ο δρόμος, αλλά και πολλοί άλλοι στον Πειραιά, άλλαξαν τις αγγλικές τους ονομασίες ως ένα σημάδι αποδοκιμασίας της αγγλικής πρακτικής στην Κύπρο.

Επί της οδού Ναυάρχου Μπήττυ 5 (σημερινή Καραολή -Δημητρίου 5), υπάρχει η γνωστή στους περισσότερους Πειραιώτες "Στοά Κούβελου"


Αν και η στοά αυτή είναι περισσότερο γνωστή από το Μεζεδοπωλείο Ρακάδικο, ωστόσο οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα που κυριαρχούσε κάποτε σε όλη την Κεντρική αγορά του Πειραιά. 


Η στοά Κούβελου δημιουργήθηκε το 1897 από τον Αχιλλέα Κούβελο με τη λογική που είχαν τότε τα χάνια. Διάφορα οικήματα και προσθήκες τους με την πάροδο του χρόνου πύκνωναν, δημιούργησαν τελικώς μια στοά κάθετα στην οδό Άρεως.  Στο ισόγειο υπήρχε το μαγειρείο - καπηλειό ενώ εντός της στοάς ασφάλιζαν τα υποζύγια και τις χειράμαξές τους. Στην έννοια "χάνι" νοείται διανυκτέρευση ταξιδιωτών στα πάνω δωμάτια με ασφάλιση των υποζυγίων στο ισόγειο και προσφορά φαγητού και ποτού. Άλλωστε κοντά στη στοά του Αχιλλέα Κούβελου βρισκόταν και η Πλατεία Αμαξοστασίου.



Η στοά Κούβελου στην αρχική της μορφή. Φέρει στην πρόσοψή της τις περισσότερες πινακίδες των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν εντός της στοάς. 

Το παλιό τυπογραφείο της στοάς (πάνω) μετατράπηκε στην κουζίνα του ρακάδικου (κάτω)


Μετά το 1900 προσθήκες και οικοδομήματα είχαν αναπτυχθεί πλήρως και η στοά από "Χάνι" μετατράπηκε σε κέντρο εμπορίου όπου ο επισκέπτης συναντούσε πλήθος από διαφορετικά καταστήματα που κάλυπταν κάθε ανάγκη. Εντός της Στοάς Αχιλλέα Κούβελου συναντούσε κάποιος τυπογραφείο, ραφείο, είδη ρουχισμού, λευκά είδη, εκτελωνιστικές υπηρεσίες, εργαστήρι υποκαμίσων, αποθήκη απορρυπαντικών, ηλεκτρικά είδη, ψιλικά, μυροπωλείο, κατάστημα γενικού εμπορίου, κεντήματα, κλωστές και καφενείο.

Σπουδαία βοήθεια στο φωτογραφικό αυτό οδοιπορικό στο χρόνο και στην ιστορία προσέφερε η Κρίστα Βιτσόρογλου την οποία οφείλω να ευχαριστήσω.  

Ο ίδιος χώρος της Στοάς Κούβελου πριν (αριστερά) και όπως διαμορφώθηκε σήμερα (δεξιά)

Το παλιό Μυροπωλείο του Γεωργούλα (πάνω)
που αποτελεί τώρα την μικρή αίθουσα του Ρακάδικου (κάτω)
Το παλιό εμποροραφείο του Γεωργίου Βόμβα



ισόγειος χώρος στοάς Κούβελου πριν την ανακαίνιση

Ο ισόγειος χώρος της στοάς Κούβελου όπως ήταν την δεκαετία του 1990



Δεκαετία '90 - Η είσοδος της στοάς του Αχιλλέα Κούβελου 


Η στοά Κούβελου ύστερα από τη μεγάλη ανακαίνιση του 1998 μεταμορφώθηκε πραγματικά εξ ολοκλήρου. Σήμερα είναι πραγματικά δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος της αλλαγής που υπέστη.  






Εντός της στοάς λειτουργεί και το παραδοσιακό καφενείο "Ναύαρχος Μπήττυ" ιδιοκτησίας του Πειραιώτη Γιώργου Μυκονιάτη 

Το Καφενείον "Ναύαρχος Μπήττυ" στην στοά Κούβελου



Ο Γιώργος Μυκονιάτης, ιδιοκτήτης του Καφενείου "Ναυάρχου Μπήττυ" και η Άννα από το Ρακάδικο


Εικόνα μιας άλλης εποχής που όμως υπάρχει σήμερα
Το δάπεδο της στοάς με τα χαρακτηριστικά πλακάκι του Δηλαβέρη


Η στοά Κούβελου με το Ρακάδικο να έχει δημιουργήσει έναν όμορφο χώρο


Εντός της στοάς κυριαρχεί ένας παλαιός χάρτης του Πειραιά


Η στοά Κούβελου από το βάθος προς την έξοδο
Στο βάθος της στοάς βρίσκεται σε λειτουργία μέχρι και σήμερα κατάστημα με Κεντήματα, κλωστικά και δαντέλλες (ΚΟΣΜΟΚΕΝΤ)
 Όλες οι πινακίδες εντός της στοάς είναι αναπαλαιωμένες ωστόσο πετυχαίνουν άριστα το σκοπό τους, δημιουργώντας την ατμόσφαιρα που επικρατούσε παλαιότερα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"