Ναοί Νέου Φαλήρου του Παύλου Μπαλόγλου

Πρώτος ναός Νέου Φαλήρου υπήρξε ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, επί της οδού Κεχαγιά


Ο πρώτος ναός του Νέου Φαλήρου είναι ο επί της οδού Κεχαγιά κείμενος και τιμώμενος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Αυτός κτίσθηκε από τον πρώτο οικιστή του Νέου Φαλήρου Γιαννόπουλο μεταξύ των ετών 1880 - 1885. 

Από αυτόν δωρήθηκε προς τον Επίσκοπο Τρίκης και Σταγών, ο οποίος με την σειρά του τον άφησε κληροδότημα προς το Πανεπιστήμιο Αθηνών. 
Στο ναό αυτό λειτούργησε από το 1890 ως το 1901 ο ιερέας Στυλιανός Βλησίδης παππούς του Νεοφαληριώτη Στ. Βλησίδη. Από το 1901 λειτουργός στο ναό ήταν ο ιερέας Δημήτριος Βλησίδης, γιός του προαναφερθέντος ιερέως.

Ο μέχρι τότε ναός ιδιοκτησίας Πανεπιστημίου Αθηνών, εξετέθη σε δημόσια δημοπρασία, επί Πρυτανείας Καθηγητού Μεσολωρά, την 6η Σεπτεμβρίου 1906, στον οποίο κατεκυρώθη υπέρ του ιερέως Δημητρίου Βλησίδου αντί του ποσού 10.010 δραχμών. Ο ιερέας αυτός λειτουργούσε στο ναό αυτόν μέχρι του 1909 οπότε τοποθετήθηκε ως Προϊστάμενος ιερέας στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών και γιαυτό προσελήφθηκε άλλος ιερέας ώστε να λειτουργεί στο ναό αυτόν.

Ο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου:

Ο Ναός Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου θεμελιώθηκε στις 6 Αυγούστου 1925

Ο Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου, ήταν ο μόνος ναός του Νέου Φαλήρου ως το 1925, και γι΄ αυτό εξετέλει χρέη ενοριακού ναού, μέχρι το έτος εκείνο κατά το οποίο ανεγέρθηκε ο ναός του Αγίου Δημητρίου. Εξακολουθούσε όμως να προσφέρει υπηρεσίες προς του Φαληρείς ως ιδιωτικός ναός, μέχρι του θανάτου του ιδιοκτήτου του, δηλαδή μέχρι το έτος 1957.

Ο ναός του Αγίου Δημητρίου, θεμελιώθηκε πρωτοβουλία ορισμένων ευσεβών Φαληριωτών στις 6 Αυγούστου 1925.
Για την ανέγερση αυτού του ναού είχε συσταθεί πενταμελής ερανική επιτροπή αποτελούμενη από τους Σπυρίδωνα Ζερβό, Χρήστο Πιτσούλη, Αθανάσιο Πρωτοπαππά, Στυλιανό Παπαδόπουλο και Γεράσιμο Φρατζεσκάτο με σκοπό την συλλογή των αναγκαίων οικονομικών πόρων.

 Το οικόπεδο στο οποίο οικοδομήθηκε ο ναός του Αγίου Δημητρίου παραχωρήθηκε από τον Δήμο Πειραιώς την 22 Οκτωβρίου 1923. Αυτό είχε περιέλθει εις την ιδιοκτησία του Δήμου Πειραιά, με την αγορά δύο οικοπέδων του ενός την 14η Μαΐου 1901 και του άλλου στις 4 Ιουνίου 1901. Τα οριστικά συμβόλαια και των δύο είχαν υπογραφεί την 9η Αυγούστου του ίδιου έτους.

Για την ανέγερση του εν λόγω ναού, πολλοί Φαληριώτες συνέβαλον άλλοι εκ του περισσεύματος και άλλοι εκ του υστερήματος των. Πλέον αξιόλογος όλων κρίνεται η προσφορά του Σπυρίδωνος Ζερβού ο οποίος προσέφερε το μέγιστο των απαιτουμένων για την ανοικοδόμηση χρημάτων.

Πρώτος εφημέριος του ναού του Αγίου Δημητρίου ήταν ο Πατήρ Σάββας, ο οποίος υπηρέτησε για πολλά χρόνια στο ναό.
Αξιοσημείωτο γεγονός τυγχάνει και το ότι οι τρεις διατελέσαντες εφημέριοι αυτού του ναού, ανήλθαν μέχρι του αξιώματος του Μητροπολίτη.
Αυτοί είναι κατά χρονολογική σειρά οι εξής:
Ο Μητροπολίτης Πρεβέζης Ανδρέας, Ο Μητροπολίτης Παροναξίας Αμβρόσιος και ο Μητροπολίτης Μηθύμνης Ιάκωβος.

Μητροπολίτης Αμβρόσιος
Ο Παύλος Μπαλόγλου από την πετυχημένη σειρά της δεκαετίας του '60 "Το Νέο Φάληρο θυμάται", επαναδημοσιεύει τα άρθρα του, αποκλειστικά για το Πειραιόραμα. Απαγορεύεται οποιαδήποτε αντιγραφή μέρους ή όλου άνευ αδείας του Συγγραφέα. 

2 σχόλια:

νανα ιωαννιδου είπε...

Φιλτατο πειραιοραμα
Κατι για την ιστορια ! Ο Νεοφαληριωτης Στυλιανος Βλησιδης ,γιος του ιερεα , που γραφει ο κος Μπαλογλου , υπηρξε Φυσικος στο γυμνασιο Μοσχατου ολα του τα χρονια ως την συνταξη του το 60 .Μεχρι σημερα εχει παραμεινει η ατακα του ,οταν δεν γνωριζαμε το μαθημα του . Μας αποκαλουσε Τενεκεδες ! Μια μερα του λεω στο διαλειμμα , Κε καθηγητα δεν ειμαι τενεκες απλως δεν μ αρεσει αυτο το μαθημα ! Καλα μου λεει εσυ εισαι γεννημενη μουσικος δεν εισαι τενεκες και μου ειχε τις 2 τελευταιες ταξεις του γυμνασιου ενα ευπρεπες 10 ρακι που ηταν η βαση ! Διατηρω ενα ιδιοχειρο τετραδιο του με ασκησεις φυσικης που μου χαρισε στην τελευταια ταξη .Ομολογω οτι μου φαινονται αλαμπουρνεζικα!

Ανώνυμος είπε...

Εφημέριος του Ναού ήταν και ο προηγούμενος Μητροπόλίτης Νέας Σμύρνης Αγαθάγγελος. Ως διάκονος και κατηχητής είχε υπηρετήσει στο Ναό του Αγ. Δημητρίου και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, ο οποίος ποιμαίνει την Μητρόπολη Κώου και Νισύρου από το 2009. Στον ιερό ναό του Αγ. Δημητρίου χειροτονήθηκε το καλοκαίρι του 1986 πρεσβύτερος από τον Σεβ. Μητρ. Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιο. Επίσης στον κύκλο νέων του Ναού, κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ανήκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος, ο οποίος χειροτονήθηκε επίσκοπος στον ναό αυτό. Το εκκλησάκι της Κοιμήσεως αγοράσθηκε τη δεκαετία του 1980 από την Ενορία του Αγ. Δημητρίου και από τότε λειτουργεί ως παρεκκλήσιό της με το ημιυπόγειο εκκλησάκι του Αγ. Γερασίμου του νέου Ασκητού. Επίσης ενορίτες ήταν οι καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Γρατσέας και Αλέξανδρος Σταυρόπουλος.

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"