Το μυστήριο της Βαρόνης Δωροθέας Ντε Ροπ


Γράφει ο Στέφανος Μίλεσης

Στο Ρωσσικό Νεκροταφείο του Πειραιά βρίσκεται θαμμένη μια Λεττονή Πριγκίπισσα που φέρει τον τίτλο της Βαρόνης. Το όνομά της είναι Δωροθέα Ντε Ροπ και η ημερομηνία θανάτου της είναι η 17η Μαΐου του 1934. Πως βρέθηκε μια Λεττονή Πριγκίπισσα στον Περαιά;

Πρόκειται για μια ιστορία που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο την εποχή που συνέβει. Η Βαρόνη Δωροθέα ντε Ροπ είχε εγκαταλείψει τον πλούσιο σύζυγό της και είχε ακολουθήσει συνέπεια σφοδρού έρωτα, τον Αλβανό τότε Βασιλιά Αχμέτ Ζώγου. Ο Ζώγου είχε φτάσει να φιλοξενεί την Λεττονή Βαρόνη στο παλάτι του στα Τίρανα από το 1931. Η όμορφη ξανθιά Λεττονή Δωροθέα ντε Ροπ, έκανε πλέον επίσημες εμφανίσεις ως υποψήφια βασίλισσα της Αλβανίας, βγάζοντας φωτογραφίες μέσα στο παλάτι, στην αυλή ή φέροντας τοπικές αλβανικές ενδυμασίες (στην πρώτη εικόνα της ανάρτησης φέρει αλβανική ενδυμασία).

Η Δωροθέα Ντε Ροπ στο Αλβανικό Παλάτι του Αχμέτ Ζώγου. Οι φρουροί φέρουν στα πηλήκια τους ένα "Ζ" που παραπέμπει στο επώνυμο του βασιλιά Ζώγου
Η Βαρόνη Ντε Ροπ στην αλβανική βασιλική αυλή με τα σκυλιά του Αχμέτ Ζώγου

 Σε εκείνο το περιβάλλον ωστόσο η πλούσια Δωροθέα που δεν εντυπωσιάζονταν από χρήματα και τίτλους, αφού τα κατείχε αμφότερα, ερωτεύτηκε τον "Υπουργό της Αυλής" Κεμάλ Βέη Μεσαρές. Ο Αλβανός Βασιλιάς Ζώγου που έμαθε για τον έρωτα της Δωροθέας με τον Μεσαρές, τον "διόρισε" ως διπλωματικό εκπρόσωπο της Αλβανίας στην Αθήνα, ώστε να τον απομακρύνει. Και δεν σταματά εκεί, αλλά εκδίδει και βασιλικό διάταγμα σύμφωνα με το οποίο απαγορεύει σε αλβανούς διπλωμάτες να τελούν γάμους με αλλοδαπές!

Η φωτογραφία του Ζώγου που βρέθηκε στο δωμάτιο της Δωροθέας

Παρόλα αυτά η Δωροθέα ακολουθεί τον Μεσαρές στην Ελλάδα. Από την Αλβανία στην Κέρκυρα και από εκεί με πλοίο φθάνει στο Λιμάνι του Πειραιά το 1933. Μένει αρχικά σε μια θεία της την επίσης Βαρόνη Γκάρσιν στην Κηφισιά, αλλά αργότερα πηγαίνει να μείνει σε μια πανσιόν (επίσης στην Κηφισιά) και ελπίζει ότι ο Μεσαρές θα ανταποκριθεί στον έρωτά της. Όμως ο Μεσαρές μάλλον απομακρύνεται ίσως από φόβο προς τον αλβανό Βασιλιά.

Ο θυρεός της Βαρόνης Δωροθέας ντε Ροπ

 Η Δωροθέα παιρνά ατέλειωτες μοναχικές στιγμές και κατά την προσφιλή της συνήθεια, κάνει ιππασία. Από τον ιππόδομο του Φαλήρου παίρνει το άλογό της σχεδόν καθημερινά και ιππεύει μέχρι την παραλία του Αγίου Κοσμά. Οι κάτοικοι της παραλίας έχουν συνηθίσει πλέον την εικόνα μιας έφιππου ξανθής καλλονής. Η ίδια δεν κρύβει την ιστορία της που την πνίγει και την αναφέρει σε όσους έλληνες γνωρίζει όπως στο προσωπικό της εξοχικής ταβέρνας του Σκορδούλη, στο προσωπικό του ξενοδοχείου που αρχικά διέμενε κ.ο.κ. Έτσι δεν είναι πλέον μυστικό ότι η πρώην ερωμένη του βασιλιά της Αλβανίας βρίσκεται στην Ελλάδα.

Η Δωροθέα ντε Ροπ έφιππος. Η εικόνα μια έφιππου ξανθιάς κολονής που όλοι αποκαλούν Πριγκίπισσα, είναι πλέον κάτι συνηθσμένο για τους κατοίκους της παραλίας του Παλαιού Φαλήρου και του Αγίου Κοσμά

Για κάποιο διάστημα στις βόλτες της αυτές συνοδεύονταν από τον επίσης έφιππο Μεσαρές και όλοι πίστεψαν προς στιγμή ότι ο αλβανός διπλωμάτης είχε ανταποκριθεί στον έρωτά της. Μάλιστα ο τύπος της εποχής, τους έχει καταγράψει να γευματίζουν στο παραλιακό κέντρο ΕΔΕΜ. Εντύπωση δημιουργεί το γεγονός ότι από όπου περνά αφήνει την κάρτα της, λες και φοβόταν και ήθελε να αφήνει ίχνη της παρουσίας της.

DOROTHEE BARONEE DE ROPP - LETTONIE (Η κάρτα με τα στοιχεία της Δωροθέας, την οποία αφήνει από όπου περνάει!)

Μέχρι που στις 17 Μαΐου 1934 η Λεττονή Δωροθέα, κάνει τον τελευταίο της έφιππο περίπατο. Μόνη αυτή την φορά πηγαίνει στα βραχάκια έξω από το εκκλησάκι του Αγίου Κοσμά, φέρει το περίστροφο στον κρόταφό της και αυτοκτονεί. Η φωτογραφία της όμορφης πριγκίπισσας νεκρής προκαλεί απέραντη θλίψη στην ελληνική κοινωνία. Όλα δείχνουν ότι η Δωροθέα αυτοκτόνησε. Ωστόσο αν και από τις πρόχειρες φωτογραφίες των εφημερίδων της εποχής φαίνεται καθαρά να κρατάει το περίστροφο με το δεξί χέρι, ενώ η εισαγωγή της σφαίρας έχει γίνει στο κεφάλι από αριστερά!! 

Η Βαρόνη νεκρή  στην παραλία του Αγίου Κοσμά. Φέρει την στολή ιππασίας
    
    Το πτώμα της άτυχης Δωροθέας μεταφέρεται στο νεκροτομείο Αθηνών. Παρότι όλη η κοινωνία της εποχής ασχολείται με το έγκλημα και όλος ο ημερήσιος τύπος επίσης, το ενδιαφέρον περιορίζεται εκεί. Το πτώμα παραμένει στο νεκροτομείο και μετά το πέρας της ιατροδικαστικής έρευνας χωρίς να ενδιαφέρεται κάποιος για την ταφή του. Μια εκ των εφημερίδων που παρακολουθεί από κοντά την ιστορία, διενεργεί έρανο μεταξύ των αναγνωστών της. Αμέσως μετά την έκδοση του πορίσματος της ιατροδικαστικής έκθεσης ότι πρόκειται περί αυτοκτονίας και όχι περί εγκλήματος(!), γίνεται γρήγορα η κηδεία της βαρόνης, αν και είναι εννιά το βράδυ στο Ρωσσικό νεκροταφείο του Πειραιά. Παρά το ακατάλληλο της ώρας ειδοποιήται και ο Ρώσσος παπάς Παύλος να τελέσει την νεκρόσιμο ακολουθία.

Μια παράδοξη φωτογραφία για την εποχή μας. Φωτογράφιση μπροστά στο φέρετρο της Δωροθέας Ντε Ροπ, στο Ρώσσικο Νεκροταφείο Πειραιώς, όπως αναφέρει και η λεζάντα. Είναι εννιά το βράδυ ωστόσο δίδεται άδεια για γρήγορη ταφή...

Στην εισαγγελία Πειραιώς βρέθηκαν δύο επιστολές, οι τελευταίες της Δωροθέας, πριν "αυτοκτονήσει". Λέγεται ότι είχαν παραλήπτη τον Μεσαρές. Οι επιστολές αυτές αφού διαβάστηκαν από τις Ελληνικές Αρχές δεν παραδώθησαν όπως θα υπέθετε κάποιος στα χέρια του Μεσαρές (αφού σε αυτόν απευθύνονταν).
 Παρελήφθησαν από ειδικό απεσταλμένο του Βασιλιά της Αλβανίας Αχμέτ Ζώγου, τον έμπιστο άνθρωπό του, τον Μουκαρέμ Βέη ο οποίος ήλθε για τον σκοπό αυτόν στην Ελλάδα και έμεινε στο ξενοδοχείο Λίντο του Παλαιού Φαλήρου. Μετά την ανάγνωση του περιεχομένου των επιστολών ήταν εμφανές πλέον ότι επρόκειτο περί υποθέσεως κατασκοπείας.

Η άδεια ταφής της Δωροθέας ντε Ροπ, ότι επρόκειτο για αυτοκτονία και όχι για έγκλημα(;). Εν Πειραιεί ....



Στις 11 Ιούνιου του 1934 ο Κεμάλ Μεσαρές (ο έρωτας της Δωροθέας) παραλαμβάνει ένα τηλεγράφημα από τον Βασιλιά Ζώγου που ανέφερε:

"Παραδώσατε αμέσως την υπηρεσία της Πρεσβείας εις τον πρώτο γραμματέα και αναχωρήσατε αυθημερόν"! 

Πριν την αναχώρησή του ο Μεσαρές, μεταβαίνει στο Υπουργείο Αεροπορίας και συναντάται με τον Πρωθυπουργό Τσαλδάρη. Την παρουσία του στην Ελλάδα θα θυμίζει ο τάφος που απέμεινε στον Πειραιά, στο άνοιγμα του οποίου φαίνεται ότι υπήρξε ο κύριος συντελεστής. Να αναφέρουμε επίσης ότι ο απεσταλμένος του αλβανού βασιλιά Μουκαρέμ Βέης, διέψευδε ότι η Δωροθέα γνώριζε τον Ζώγου. Όταν του έδειξαν σχετικές φωτογραφίες της Δωροθέας στην αλβανική αυλή, αρνήθηκε να απαντήσει...


Το 2008 ο Γιάννης Ράγκος μετά από έρευνα που έκανε κατέληξε ότι επρόκειτο ουσιαστικά περί "υποθέσεως κατασκοπείας". Σύμφωνα με τον Ράγκο, μπορούμε να πούμε ότι Δωροθέα διενεργούσε κατασκοπεία υπέρ της τουρκικής κυβέρνησης. Εκ των δύο επιστολών που άφησε η μία προορίζονταν για τον Τούρκο Ζεκή Μπέη. Εξ αυτής προέκυψε ότι ήταν μπλεγμένη στην υπόθεση κλοπής της αλληλογραφίας του Ελευθερίου Βενιζέλου. Επίσης ότι διατηρούσε σχέσεις παράλληλα με τον Μεσαρές και με κάποιον Τούρκο Γιουνούς Ζια Αχράν ο οποίος την πίεζε να συνάπτει σχέσεις με έλληνες πολιτικούς προκειμένου να αποσπά πληροφορίες.

Το 2010 οι εκδόσεις Ψυχογιός εκδίδουν το βιβλίο του συγγραφέα Γιώργου Πολυράκη "Δωροθέα ντε Ροπ, πάθος και υπερηφάνεια", το οποίο είναι σχετικό με την αναφερόμενη ιστορία.


Παράρτημα Φωτογραφιών:


Εικόνa από το Ρώσικο νεκροταφείο Πειραιώς σήμερα

Σχετικές αναρτήσεις:


Πηγές:
- Ώς προς την μια εκδοχή της κατασκοπίας χρησιμοποιήθηκε το άρθρο του Γιάννη Ράγκου με τίτλο "Ένα κατασκοπευτικό και ερωτικό θρίλερ στην Αθήνα του 1934, Υπόθεση Ντε Ροπ". Δημοσιεύθηκε το 2008 στο περιοδικό "Ιστορία Εικονογραφημένη" των εκδόσεων Πάπυρος.
- Όλη η ιστορία είναι προϊόν Μελέτης και έρευνας σε όλο τον ημερήσιο τύπο της εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου