ΖΗΣΗΣ Ν. ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ (ΛΥΚΕΙΟ ΠΛΑΤΩΝ)

Αριστερά του ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, δεσπόζει το Λύκειο του Ζήση Αγραφιώτη
Ο Ζήσης Αγραφιώτης γεννήθηκε το 1856 στην Κοζάνη αλλά σε νεαρή ηλικία φθάνει στον Πειραιά με μόνα εφόδια την θέληση για επιτυχία και την δίψα για μάθηση. 

Προσλαμβάνεται στην Πειραϊκή Εφημερίδα "ΣΦΑΙΡΑ" ιδιοκτησίας Καλοστύπη και εργάζεται εκεί, ενώ παράλληλα ολοκληρώνει τις εγκύκλιες σπουδές του. Στην συνέχεια εγγράφεται στο Πανεπιστήμιο ενώ ταυτόχρονα ιδρύει το πρώτο Φροντιστήριο στην πόλη του Πειραιά, στο Πασαλιμάνι στην οδό Υψηλάντου.


Στην Πειραϊκή Εφημερίδα ΣΦΑΙΡΑ εργάστηκε ο Αγραφιώτης στα χρόνια της νιότης του και με την συμπαράσταση των εργοδοτών του Ιωάννη και Δημοσθένη Καλοστύπη, ανέλαβε την ίδρυση του Λυκείου Πλάτων
(Στην φωτογραφία φιλοτεχνημένο πρωτοσέλιδο του 1902)

Η επιτυχία στο φροντιστήριο ήταν μεγάλη, αλλά εκείνη την εποχή συνέβει ένα γεγονός που έδωσε νέες ευκαιρίες στην επαγγελματική του σταδιοδρομία.

Συγκεκριμένα το 1886-87 σταματά την λειτουργία του το Λύκειο των Ζαφειρόπουλου, Ησυχίου και Τσούμα. Τότε οι εργοδότες του Αγραφιώτη στην εφημερίδα "Σφαίρα", οι Ιωάννης και Δημοσθένης Καλοστύπη, οι οποίοι είχαν εκτιμήσει την φιλοπονία του και τις ικανότητές του, τον παρότρυναν να δημιουργήσει εκείνος Λύκειο, αδράζοντας την ευκαιρία που του δόθηκε. 


Ο Ζήσης Ν. Αγραφιώτης

Ο Ζ. Αγραφιώτης το εκπαιδευτικό έτος 1887-1888, ξεκινά την λειτουργία του Λυκείου "Πλάτων" σε κτήριο επί της οδού Κολοκοτρώνη και Ρέπουλη (σημ. Σωτήρος Διός). Η πρόοδος αυτού του νέου Λυκείου, υπήρξε ραγδαία. Η φήμη που δημιουργήθηκε από την πετυχημένη λειτουργία του φέρνει στον Αγραφιώτη, μεγάλο μέρος της πειραϊκής νεολαίας. Αρκεί να σημειωθεί ότι μεταξύ των πρώτων μαθητών του συγκαταλέγονται όλοι οι μετέπειτα διαπρέψαντες στην Πειραϊκή Κοινωνία, όπως οι Τάκης και Μιλτιάδης Πουρής, Εμμ. Στάης, Τ. Ζολώτας. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας από τους πιο γνωστούς Καθηγητές στον Πειραιά, ο Ιάκωβος Δραγάτσης είχε επιλέξει το σχολείο του Αγραφιώτη για την εκπαίδευση των δικών του παιδιών.

Το 1893 το Λύκειο μεταφέρεται στη συμβολή των οδών Καραΐσκου με Αγίου Κωνσταντίνου (πρώτη φωτογραφία ανάρτησης) στην οικία Κολοσούκα. Η τοποθεσία αυτή ταυτίστηκε με το Λύκειο Αγραφιώτη σε μεγάλο βαθμό λόγω του Επιστολικού Δελταρίου της εποχής, αν και εκεί το Λύκειο λειτούργησε μόνο για οκτώ έτη.

Το 1900 το Λύκειο μεταφέρθηκε στα αλλοτινά γραφεία της Λιμενικής (οικία Αφεντούλη). Εκεί ο Αγραφιώτης καθιερώνει για πρώτη φορά το σύστημα των Οικοτροφείων.

Μετά από λίγα έτη (το 1911) το λύκειο "Πλάτων" μεταφέρεται στο επί της Λεωφόρου Σωκράτους και Σωτήρος Διός κτήριο, οικία  του Δομεστίνη και τέλος το 1923 εγκαθίσταται στην Τερψιθέα στην άλλοτε οικία Ζαλοκώστα που βρίσκονταν οδό Σωκράτους 63 και Γλάδστωνος. Στο κτήριο Ζαλοκώστα μένει για πολλά χρόνια, μέχρι που την διεύθυνσή του αναλαμβάνει ο γνωστός Καθηγητής Παλαιολόγος Παπαϊωάννου, τον οποίο στο μεταξύ, ο υπέργηρος πλέον Αγραφιώτης έχει κάνει συνεργάτη του. Ο Ζήσης Αγραφιώτης πεθαίνει το 1936 δηλώνοντας σαν τελευταία του εν ζωή κατοικία, αυτή της οδού Σωκράτους 63 και ο Παλαιολόγος Παπαϊωάννου συνεχίσε επάξια το έργο του. Η εξόδιος ακολουθία λαμβάνει χώρα στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στις 06.30 το απόγευμα, για να είναι δυνατή η προσέλευση του πλήθους γονιών και μαθητών, που ήθελαν να παρίστανται. Η εποχή του "Πλάτωνος" του Ζήση Αγραφιώτη έχει τελειώσει και αρχίζει η εποχή του "Πλάτωνα" του Παπαϊωάννου.


Πινακίδα που αναρτήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '90 στα Εκπαιδευτήρια ΠΛΑΤΩΝ του Παπαϊωάννου
"Έτος ιδρύσεως 1887 - Παράδοση και Πρόοδος ενός και πλέον αιώνα"

 Το 1953 την διεύθυνση αναλαμβάνει ο Περικλής Παπαϊωάννου και επί των ημερών του ο "Πλάτων" (το 1963) στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο επί της Γλάδστωνος. Είναι το κτήριο το οποίο όλοι βλέπουμε σήμερα να στέκει κλειστό στην Πλατεία Τερψιθέας. Για την ανόρθωσή του είχε προηγηθεί η αγορά του Μεγάρου Καζανόβα (έργο Τσίλερ), η κατεδάφισή του το 1956 και η ανέγερση των νέων εγκαταστάσεων.


Στην είσοδο του σχολείου κυριαρχεί επιγραφή που αναρτήθηκε το 2001 (114 χρόνια λειτουργίας). Το 2002 το σχολείο σταμάτησε την λειτουργία του.
Το πεζοδρομημένο τμήμα της οδού Γλάδστωνος που κάλυπτε τις ανάγκες του σχολείου "ΠΛΑΤΩΝ" από φωτογραφία του 2009

Το διδακτικό προσωπικό του "Πλάτωνος", συμπεριλάμβανε στους κόλπους του Καθηγητές όπως τους Βασ. Γράβαρη, Χρ. Γιαννόπουλο, Φωτόπουλο, Βραχνό, Βαρίνο κ.α. Σημαντική δουλειά είχε κάνει και ο Ευάγγελος Μακροπετρίδης στον οποίο και οφείλεται η καθιέρωση της ομοιομόρφου στολής, ο κοινός εκκλησιασμός των μαθητών, η διοργάνωση εκδρομών και γενικά ο εκσυγχρονισμός της μεθόδου εκπαίδευσης.
    

1 σχόλιο:

Β. Ι. ΒΑΡΣΟΣ είπε...

Να προσθέσω μερικούς καθηγητές που είχα την τύχη να γνωρίσω, στα χρόνια που φοίτησα εκεί 1960-1964, Μαθηματικός Γεώργιος Μπακούρος, πολύ γνωστός στο διαδίκτυο, για το περίφημο φωτογραφικό του αρχείο. Μία ερασιτεχνική ενασχόληση που έμαθα προ ολίγων μηνών. Επίσης, Περίνης, Ιστικιάδης, Μπέτσιος, Παπαδήμας, Νικολόπουλος, Λύρα, Αδαμάκου, και η αγαπημένη Χιώτου.

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"