Πειραϊκά εφήμερα και άλλα τινά

Πρόγραμμα θεατρικής παράστασης του 1886 με τίτλο "Άγγλοι στο Νέο Φάληρο", σε τέσσαρας πράξεις. Πράξις πρώτη: Ο αποκλεισμός, καταδίωξη τρεχαντηρίου... (οι συνεχείς επιδείξεις δύναμης από τους "συμμάχους" και οι αποκλεισμοί του Πειραιά για ασήμαντο αφορμή, δίνουν τροφή για γέλιο, στους Πειραιώτες)
Αγγλική Ναυτική Μοίρα για μια φορά ακόμα σε επίδειξη δύναμης, έξω από το Νέο Φάληρο (1885)

Εσωτερικό Ιατρείου το 1925


Φανταστική απεικόνιση των ερειπίων της Μονής του Αγίου Σπυρίδωνα στον Πειραιά, το 1835 όταν εντός αυτής, ορκίσθηκε η Δημοτική Αρχή με Πρώτο Δήμαρχο Πειραιώς τον Υδραίο Σερφιώτη 


Σκίτσο του 1927, στο οποίο απεικονίζεται το απαράδεκτο για την εποχή Μπαιν Μιξτ (δηλαδή μεικτό μπάνιο), που συμβαίνει έξω από τις καμπίνες. Παλαιότερα δεν ήταν μόνο χωρισμένες οι καμπίνες σε ανδρών και γυναικών, αλλά και οι παραλίες αναψυχής. Την δεκαετία του '20 και σταδιακά, ξεκίνησε το μπάνιο να γίνεται μεικτό, προκαλώντας σχόλια από πολλές εφημερίδες εποχής. 
Άλλη μια απεικόνιση των λουτρών του Νέου Φαλήρου. Τα μπάνια ήταν το αγαπημένο θέμα των σκιτσογράφων όλων των Εφημερίδων της εποχής.

Σκίτσο που απεικονίζει το Τελωνείο Πειραιώς το 1887. Παντού βλέπουμε τοποθετημένους στρατιώτες να το φυλάνε, καθώς την εποχή εκείνη σημειώθηκαν πολλές κλοπές από τα προϊόνταν που επρόκειτο να εκτελωνιστούν, αλλά και υπήρχαν περιπτώσεις απάτης και υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος ΑΚΤΑΙΟΝ PALACE HOTEL - ΝΕΟΝ ΦΑΛΗΡΟΝ. Το Αριστοκρατικώτερον Ξενοδοχείον της Ανατολής. Ορχήστρα Τζαζ μπαντ.
Εργοστάσιο Κατασκευής Αρωμάτων Γ. ΛΕΖΕΝ στην Καστέλλα το 1925
Σαπωνοποιείον Αγησιλάου Λυκούρη "ΤΟ ΣΤΕΜΜΑ" στο Νέο Φάληρο το 1907.

1907 - Προεκλογική εκστρατεία Δημοσθένη Ομηρίδου Σκυλίτση
Οι Πειραιείς δια τον Πειραιά - Τιμαί Ευσυνείδητοι - 1925
Ζούνταπ με δόσεις στην Αγίου Κωνσταντίνου 14
Κατάστημα ειδών Πολυτελείας Αδελφών ΣΑΜΑΡΑ. Οδός Φίλωνος 60 (1923)
Το Μέγαρο του Ηλία Κανέττη το 1932. Κατοπινό Άκρον Ήλιον Κρυστάλ και σημερινή Τράπεζα στο ισόγειο. Συμβολή οδών Λεωφ. Σωκράτους και Εμμ. Ρέπουλη (σημερινή Σωτήρος Διός). Το Μέγαρο του Κανέττη διαφημίζονταν ως το "Το μόνο Μέγαρο με θόλο" 
Σχολείο Πασχάλη στο Νέο Φάληρο το 1970 (Νηπιαγωγείο και Δημοτικό)
Το Μέγαρο της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος (ΝΑΤ) το 1934
1929 - Το Καφενείο ΕΘΝΙΚΟΝ
Κλινική "ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ" Λεωφόρο Σωκράτους 59 Πειραιεύς

Το ρολόι ZENITH που θυμόμαστε την δεκαετία του ΄70 επί της Λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου 46
Αδελφοί Μπαρμπαρέσου, Εν Πειραιεί - 1925. Απεικονίζει νοσοκόμα να προσφέρει κονιάκ σε τραυματία πολέμου.
Ξενοδοχείο ΚΟΝΤΙΝΕΝΤΑΛ, Αδελφών Ζαμάνου

Κλινική ΛΕΥΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, Ακτή Μουτζοπούλου 79 Πασαλιμάνι. Διαθέτει ανελκυστήρα και κεντρική θέρμανση. Χειρουργούν οι Μ. Σβολόπουλος και Θ. Λαμπράκης
1937 και η Αθήνα είναι μόδα. Αθηναϊκό κατάστημα σε διαφήμιση προς Πειραιώτες. Κασμήρια Αγγλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"