Ένας Πειραιώτης στην Μάχη της Σιάτιστας (1912)

Η προτομή του Μιχαήλ Αναστασάκη (ΦΩΤΟ: Γ. Λεκάκης)


Γράφει ο συγγραφέας Γιώργος Λεκάκης

Δυστυχώς τα Ελληνόπουλα δεν διδάσκονται επαρκώς την Ιστορία των Βαλκανικών Πολέμων, ίσως γιατί θα τους τόνωναν το φρόνημα, και θα τους έκαμαν υπερήφανους για τους παππούδες τους, που τριπλασίασαν την Ελλάδα, και στην ουσία τα σημερινά της όρια, τα οφείλει σε αυτούς...

Στην Μάχη της Σιάτιστας (4.11.1912), με το σώμα των Κρητών εκ Κισσάμου, του Μιχ. Αναστασάκη, έλαβαν μέρος - εκτός από Κρήτες που ήταν το κύριο Σώμα – φυσικά και Σιατισταίοι κ.ά. Μακεδόνες, αλλά και ένας Πειραιώτης: Ο Κ. Μπεκρίδης, αγνώστων λοιπών στοιχείων. (Όποιος γνωρίζει κάτι γι΄ αυτόν, ας μας γράψει).



(ΦΩΤΟ Γ. Λεκάκης)

Ήταν τόσο σημαντική αυτή η Μάχη, που εάν ο Ματθαιόπουλος δεν ήταν στο Σόροβιτς, η αριστερά μας φάλαγγα θα επέλαυνε και το Μοναστήριον και η Γευγελή, ίσως, να γίνονταν την ίδια ημέρα (ξανά) ελληνικά (νυν ανήκουν στα Σκόπια)! Αλλά εάν η Σιάτιστα έπεφτε, ίσως τα όρια του ελληνικού κράτους να ευρίσκοντο νοτιώτερα της Φλωρίνης, όπως γράφει ο Αναστασάκης.

(ΦΩΤΟ: Γ. Λεκάκης)

Για να ολοκληρώσω το μικρό σημείωμά μου για την Μάχη αυτή:
Επίσης, έλαβαν μέρος και Φθιώτες, Αθηναίοι, Θηβαίοι, Θεσ­σαλοί, Πελοπον­νήσιοι, Ηπειρώτες, και Ελευσίνιοι, κατά το Ημερολόγιο του Αναστασάκη. Στο δε Γυμνάσιον της Σιατίστης, που ήταν πλήρες τραυματιών, τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες μας έδινε ένας άξιος, και λαμπρός επιστήμων, και έξοχος πατριώτης, ο ιατρός Σκεύος Ζερβός εκ Δωδεκανήσου, ο οποίος ήταν (και αυτός) εθελοντής!

Και η Ιστορία δεν τελείωσε εδώ: Την επομένη (5.11.1912) Κρήτες (εν οις και 25 Κισσαμίται) και Σιατισταίοι εθελονταί, επιτιθέμενοι ελευθέρωσαν τα Γρεβενά! Και επειδή η Χίος δεν είχε πέσει ακόμη και αρκετοί Τούρκοι επολιορκούντο στο φρούριό της, εστάλησαν νέες στρατιωτικές ενι­σχύσεις (150 Κρήτες, μεταξύ των οποίων και 25 Κισσαμίτες (εκ του Σώ­ματός Αναστασάκη) υπό τους οπλαρχηγούς Γ. Χριστοδουλάκην, Κοτσιφάκην, Κουριδάκην και επήλθε εν τέλει η πολυπόθητος απελευθέρωσις της μυροβόλου νήσου...

Και άλλα άρθρα και μελέτες του Συγγραφέα Γιώργου Λεκάκη, μπορείτε να διαβάσετε στο www.lekakis.com

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Παρακαλώ ενημερώστε, από που αντλήσατε την πληροφορία για τον Κ.Μπεκρίδη.
Ευχαριστώ.
Δημοσθένης Μπούκης του Γιάννη

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"