Νεόφυτος Βάμβας. Ο ιδρυτής του πρώτου ιδιωτικού Δημοτικού σχολείου στον Πειραιά.


Του Στέφανου Μίλεση

Στις 19 Ιανουαρίου του 1836, λίγες μόλις μέρες μετά την επανίδρυση του Δήμου Πειραιά, με πρώτο Δήμαρχο τον Κυριάκο Σερφιώτη, ελήφθη η απόφαση όπως ιδρυθεί Αλληλοδιδακτικό Σχολείο στην πόλη. Επειδή όμως ο Δήμος δεν μπορούσε να αναλάβει την πληρωμή μισθώματος για την στέγαση του σχολείου, εμφανίσθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος Γ. Λαμπρινίδης, και παραχώρησε το μαγαζί που είχε στο κάτω μέρος της οικίας του, για την στέγαση του πρώτου Δημοτικού Σχολείου στον Πειραιά. Πρώτος δάσκαλος που διορίσθηκε ήταν ο Δημήτριος Κυδωνιώτης με μισθό 80 δραχμές τον μήνα (50 δρχ. κατέβαλε το Δημόσιο και 30 δρχ. ο Δήμος). Έτσι το πρώτο σχολείο στον Πειραιά (το Αλληλοδιδακτικό) άρχισε να λειτουργεί στις 15 Μαΐου 1836 και ήταν μάλιστα μικτό, αρρένων και θηλέων!

Αμέσως μετά την λειτουργία αυτού του σχολείου διαδόθηκε μια φήμη ότι ο μέγας Διδάσκαλος του Έθνους Νεόφυτος Βάμβας, που κατάγονταν από την Χίο και που είχε προσφέρει πολλές υπηρεσίες στον αγώνα της Επανάστασης, θα έρχονταν στον Πειραιά ως μέλος της Επιτροπής προς αποκατάσταση των Χίων στον Πειραιά. Η φήμη αυτή τον ήθελε μάλιστα κατά την διαμονή του, να ιδρύει ιδιωτικό σχολείο.

Ο Κυριάκος Σερφιώτης αρπάζοντας την ευκαιρία αυτή στις 17 Ιουνίου 1836, του γράφει μια επιστολή που λέει:
" Φήμη διαδοθείσα, ότι έχετε σκοπόν να συστήσητε εις την Πόλιν ταύτην σχολείον των Μουσών, επρόσθεσε νέαν χαράν, εις την οποίαν είχον οι δημόται Πειραιώς, δια την μετοίκησιν των Συμπολιτών σου...". Μην ξεχνάμε ότι οι πρώτοι κάτοικοι του Πειραιά, ήταν κυρίως Υδραίοι και Χιώτες.

Πραγματικά ο Νεόφυτος Βάμβας ιδρύει το ιδιωτικό του Σχολείο, του οποίου τα εγκαίνια έγιναν Κυριακή 5 Νοεμβρίου του 1836, με προσκλήσεις που έστειλε την τελευταία στιγμή στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά για να παρευρεθεί, την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου (μόλις τρεις ημέρες πριν)!

Ο Βάμβας ήρθε σε συμφωνία με τον Δήμο να σπουδάζουν άνευ καταβολής διδάκτρων, δέκα άποροι μαθητές από τον Πειραιά, με την υποχρέωση όμως ο Δήμος να αναλάβει το μίσθωμα του Σχολείου!



Η λειτουργία αυτού του σχολείου, κράτησε για μικρό χρονικό διάστημα, καθώς ο Βάμβας διορίσθηκε στις 24 Απριλίου 1837 από τον Βασιλιά Όθωνα, Τακτικός Καθηγητής Φιλοσοφίας του πρώτου Πανεπιστημίου στην Ελλάδα, του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι αν και Επίσκοπος, διορίσθηκε στον Φιλοσοφικό Κλάδο και όχι στον Θεολογικό. Ο Νεόφυτος Βάμβας είχε θεωρηθεί τότε υπερβολικά "Ριζοσπάστης", ενώ οι απόψεις του ταυτίζονταν πλήρως με αυτές του Κοραή. Ήταν εκείνος που πίστευε στην μετάφραση του Ευαγγελίου σε γλώσσα κατανοητή και υπήρξε τελικά και ο πρώτος που απέδωσε την Αγία Γραφή στην δημοτική γλώσσα το 1850, προκαλώντας αντιδράσεις από τους θερμούς υποστηρικτές της ορθόδοξης παράδοσης.  
Πανεπιστήμιο Όθωνα από περιοδικό "Πανδώρα" (1855)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"