Τουριστική Αστυνομία Πειραιά (Ιστορία ιδρύσεως)

Αστυφύλακας της Τουριστικής Αστυνομίας Πειραιά το 1935. Στο αριστερό του περιβραχιόνιο φέρει σήμα υπηρεσίας επί του οποίου είναι αναρτημένες οι σημαίες των ξένων κρατών, τις γλώσσες των οποίων ομιλεί

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, ταυτόχρονα με την σύστασή του το 1929, αναγγέλει και την ίδρυση της Τουριστικής Αστυνομίας στην πόλη των Αθηνών. 

Εμπνευστής της δημιουργίας του Σώματος της Τουριστικής Αστυνομίας στην Ελλάδα, ήταν ο τότε Πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Τουρισμού και συγχρόνως Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.Ο.Τ., Καθηγητής Πανεπιστημίου Λογοθετόπουλος συνεπικουρούμενος από τον Γενικό Επιθεωρητή του Οργανισμού κ. Θάνο Πετραλιά. Πρώτος Διευθυντής της Τουριστικής Αστυνομίας υπήρξε ο Νέρης. 

Όμως στον Πειραιά που είναι και η πρώτη πόλη εκτός πρωτευούσης, η Τουριστική Αστυνομία, θα κάνει την εμφάνισή της έξι χρόνια αργότερα, το 1935.

Στην Αθήνα ήδη η Τουριστική Αστυνομία είχε ιδρύσει Σταθμό στην Ακρόπολη, τα Προπύλαια της οποίας εκκαθάρισε από όλους όσους ενοχλούσαν τους ξένους περιηγητές, ενώ είχε επέμβει σωτήρια στους Αρχαιολογικούς χώρους. Με εντολή της όλοι οι πωλούντες κομψοτεχνήματα, μικροπωλητές ή πωλητές αντικειμένων τέχνης που στάθμευαν μπροστά στην Ακρόπολη, όφειλαν πλέον να είναι καθαροί και να φέρουν λευκή μπλούζα, ενώ είχε απαγορευθεί να φωνάζουν. 
Το μέτρο αυτό επεκτάθηκε σταδιακά και στους οδηγούς της Ερμού, Σταδίου, Πλατείας Συντάγματος, Θησείου, Κεραμεικού και όσων χώρων κρίθηκαν τουριστικού ενδιαφέροντος. 

Η πόλη του Πειραιά επιλέχθηκε για να κάνει την εμφάνισή της η υπηρεσία αυτή, καθότι είχε δημιουργηθεί πρόβλημα από την αποβίβαση ευρωπαίων εξερχομένων εκ των ατμοπλοϊκών γραμμών τόσο στην γνωστή περιοχή της Τρούμπας όσο και στην εξέδρα του Νέου Φαλήρου, στην οποία κατέπλεαν τα μεγάλα επιβατηγά τουριστικά πλοία. 

Όποιος μέχρι τότε είχε την τύχη ή την ατυχία να αναμένει τους δικούς του, ερχόμενους από το εξωτερικό με πλοίο ή όποιος παρευρίσκονταν στην άφιξη ξένων περιηγητών, θα θυμάται καλά τα βάσανα που τραβούσαν οι άνθρωποι που είχαν την αφέλεια να θέλουν να επισκεφθούν την χώρα μας. 

Ότι θα έπρεπε να κρύψει ένας τόπος, όπως επαίτες, παπατζήδες, ακάθαρτοι μικροπωλητές, "συναθροίζονταν" με τους "διερνηνείς" αλλά και οδηγούς, πορτιέρηδες ξενοδοχείων, κράχτες πέριξ εμβρόντητων και έκπληκτων ξένων, προσφέροντας δια της βίας πολλές φορές, τις υπηρεσίες τους!

Αχθοφόροι στην Ακτή Τζελέπη το 1937, φέρουν ομοιόμορφη στολή με πηλίκιο.
 Το μέτρο που επιβλήθηκε από την Τουριστική Αστυνομία, δεν τους βρίσκει σύμφωνους και φωτογραφίζονται από βλοσυροί ως αδιάφοροι
 

Στον Πειραιά η ίδρυση της Τουριστικής Αστυνομίας υπήρξε καρπός της συνεργασίας ΕΟΤ με τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και του Γενικού Διευθυντή των Τελωνείων Πειραιώς. Πρώτος Διοικητής της Τουριστικής Αστυνομίας Πειραιά, υπήρξε ο Αστυνόμος Πολίτης.

Η πρώτη υπόδειξη για "θεραπεία" της κατάστασης αυτής της Τουριστικής Αστυνομίας Πειραιά, ήταν η τοποθέτηση δύο παραλλήλων μεταξύ τους σιδηρών κιγκλιδωμάτων, στο ύψος της Τρούμπας, πίσω από το μεν πρώτο προς την θάλασσα ανέμεναν πλέον οι διάφοροι διερμηνείς, ξεναγοί, αντιπρόσωποι και θυρωροί των ξενοδοχείων κ.λ.π., ενώ πίσω από δεύτερο κιγκλίδωμα βρίσκονταν τοποθετημένα τα αυτοκίνητα που ανέμεναν για την παραλαβή των ξένων επισκεπτών.

Τα μέτρα αυτά εφαρμόσθησαν εκτός του Πειραιώς και στο Νέο Φάληρο, παρά τη θύελλα των αντιδράσεων που είχαν προκαλέσει. Εκ παραλλήλου τα μέτρα που είχε εφαρμόσει ήδη η Τουριστική Αστυνομία Αθηνών, όπως προαναφέραμε φθάνουν και στον Πειραιά και έτσι από το 1935 υποχρεώνονται όλοι οι πλανώδιοι κουλουρτζήδες να φέρουν λευκή μπλούζα. Με μεγάλες αντιδράσεις το ίδιο μέτρο εφαρμόζεται και στους αχθοφόρους του ΟΛΠ, που από το 1937 αναγκάζονται να φέρουν ομοιόμορφη στολή! 

Επιθεώρηση ανδρών της νεοϊδρυθείσας Τουριστικής Αστυνομίας Πειραιά από τον Διευθυντή Τουριστικής Αστυνομίας Νέρη. Δεξιά με το μπαστούνι ο Επιθεωρητής ΕΟΤ κ. Θάνος Πετραλιάς. Αριστερά των παρατεταγμένων ανδρών με κράνη, ο φέρων πηλήκιο είναι ο πρώτος Διοικητής της Τουριστικής Αστυνομίας Πειραιά κ. Πολίτης  
Με την λήψη των μέτρων αυτών αμέσως μπήκε τάξη στο Λιμάνι του Πειραιά και ο τύπος της εποχής γράφει με μεγάλα γράμματα ΕΚΠΟΛΙΤΙΖΟΜΕΘΑ:


Ενώ άλλη εφημερίδα τους αποκαλεί "Φρουρούς του Πολιτισμού":




Το 1937 ο Πειραιώτης λογοτέχνης Χρήστος Λεβάντας (1904 - 1975), ο οποίος αρθρογραφεί στην εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, πλέκει το εγκώμιο για την δράση της Τουριστικής Αστυνομίας Πειραιά και τις αλλαγές που έφερε στην πόλη.

"Δύο χρόνια δράσεως συνεπλήρωσε η υπηρεσία αύτη στον Πειραιά. Δύο χρόνια αλλά πόσα πράγματα δεν έγιναν μέσα σ΄ αυτό το διάστημα παρά τις εναντιότητες που δημιούργησαν οι καταστάσεις. Άρχισαν από τον λιμένα, το ασβεστόχρισμα των προκυμαιών του και κατέληξαν εις όλη την τεράστιαν εις έκτασιν περιοχή της πόλεως. Εφήρμοσαν την τάξιν και την ευπρέπειαν κατά τας επιβιβάσεις και αποβιβάσεις των επιβατών εις τα ξένα καράβια και εις τα ημέτερα ακτοπλοϊκά σκάφη, έθεσαν τας υπηρεσίας των εις την διάθεσιν παντός ξένου επισκέπτου της χώρας, ειργάσθησαν, εμόχθησαν δια την εκκαθάρισιν της προβλήτος της Τρούμπας και των παραλιακών ζωνών από πάσης ασχήμιας, επεσκέυασαν τα παραλιακά πεζοδρόμια, ευπρέπισαν τας προσόψεις των περί τας προκυμαίας καταστημάτων. 

1 σχόλιο:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"