Ο Ανδρέας Σπυράκης και το Μέγαρό του

Μέγαρο Σπυράκη: Το μέγαρο με τους 84 Δικέφαλους Αετούς


Ήταν 1η Ιουλίου του 1940 όταν συμβαίνει ένα τροχαίο δυστύχημα στο οποίο εμπλέκεται ένας γνωστός βιομήχανος και τραπεζίτης της εποχής, ο Ανδρέας Σπυράκης.

Ανασύρεται λιπόθυμος και μεταφέρεται στο νοσοκομείο. Την επόμενη μέρα το πρωί όμως αφήνει την τελευταία του πνοή.
Ο Ανδρέας Σπυράκης κατάγονταν από τον Άγιο Πέτρο της Κυνουρίας και ήλθε στον Πειραιά σε ηλικία μόλις δεκαπέντε ετών. Στην αρχή ξεκίνησε κάνοντας θελήματα, μετά έγινε εμπορικός υπάλληλος και ακολούθως εισήλθε στο εμπόριο όπου έκανε περιουσία. 

Ίδρυσε Εμποροβιομηχανική Εταιρεία Σακκοποιΐας και δημιούργησε την Τράπεζα Αττικής.

Εμποροβιομηχανική Εταιρεία "Σπυράκης και Βέγλης" - 1909

Αναμίχθηκε με τα κοινά της πόλης του Πειραιά και έγινε επί σειρά ετών Δημοτικός Σύμβουλος. Στις αρχές της δεκαετίας του '30 συνέστησε Φιλανθρωπικό οργανισμό που σκοπό είχε την ετήσια προικοδότηση και αποκατάσταση δέκα απόρων κοριτσιών τόσο του Πειραιά όσο και του Αγίου Πέτρου. 

Μετείχε και στο Δ.Σ. της τότε Τραπέζης Βιομηχανίας.

Με την αναγγελία θανάτου τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Αττικής συνέρχονται σε έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να του απονέμουν το ύστατο χαίρε.

Σήμερα ο Ανδρέας Σπυράκης είναι γνωστός στον Πειραιά μόνο για το Μέγαρο Σπυράκη το οποίο ακόμα και σήμερα είναι γνωστό με το επώνυμό του. 

Το ψήφισμα της Τράπεζας Αττικής

Η Τράπεζα Αττικής:

Επρόκειτο για ένα πειραϊκό τραπεζικό ίδρυμα, αποκλειστικό δημιούργημα του Ανδρέα Σπυράκη, το οποίο δύο χρόνια μόλις μετά την δημιουργία του (1925), συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 1927, κλονίστηκε από ένα μεγάλο σκάνδαλο, όταν ο ανιψιός του Σπυράκη, πλαστογραφώντας την υπογραφή του, καταχράστηκε το ποσό των πέντε εκατομ. δραχμών. Ο Σπυράκης λίγο νωρίτερα είχε θέσει υπό την προστασία του τον νεαρό αυτό, όταν ο δεύτερος επέμενε να τελέσει γάμο με κοπέλα που δεν ήταν της αρεσκείας των γονιών του, εξαιτίας της κακής οικονομικής της κατάστασης και οι οποίοι τον είχαν εκδιώξει και τον είχαν αποκληρώσει. Ο Σπυράκης που τον αγαπούσε υπέρμετρα τον είχε προσλάβει σε θέση εμπιστοσύνης.  


Η σύλληψη του Α. Σπυράκη ως Βενιζελικού:

 Ο Ανδρέας Σπυράκης ήταν θερμός υποστηρικτής του Ελευθερίου Βενιζέλου - καθότι ο Πειραιάς υπήρξε το λεγόμενο "κάστρο του Βενιζελισμού"-. Τον Δεκέμβριο του 1916 στην αντιπαράθεση Βασιλικών - Βενιζελικών συλλαμβάνεται μαζί με άλλους Βενιζελικούς του Πειραιά, μερικοί εκ των οποίων ήταν κορυφαία ονόματα όπως οι: Αχιλλέας Κούπος εργοστασιάρχης, Γ. Δομεστίνης εφοπλιστής, Ε. Σκλαβούνος εργοστασιάρχης ζυμαρικών, ενώ στην λίστα συλλήψεων βρίσκονταν ο τότε Δήμαρχος Πειραιά Παναγιωτόπουλος που είχε διαφύγει στην Θεσσαλονίκη κοντά στον Βενιζέλο, οι αδελφοί Γεώργιος και Ιωάννης Καζανόβας (ο δεύτερος εκτός από Δημοτικός Σύμβουλος ήταν και γαμπρός του Δημάρχου Πειραιά Παναγιωτόπουλου).

Το Μέγαρο Σπυράκη:

Όσο για το πρώην Μέγαρο Σπυράκη, βρίσκεται στις οδούς Λεωφ. Βασ. Γεωργίου Α΄, Φίλωνος και Νοταρά (συνολικής επιφανείας 4.500 τ.μ.). Εντυπωσιακό σήμερα μετά την ανακατασκευή του διαθέτει περιμετρικά 84 Δικέφαλους Αετούς, σε τρεις συνολικά ορόφους. Τριάντα αετούς επί της Λεωφόρου Βασιλέως Γεωργίου Α΄ και από 27 αετούς στις κάθετες οδούς Φίλωνος και Νοταρά. 







Λεπτομέρεια Μεγάρου


Είναι το μόνο που συνεχίζει μέχρι σήμερα να κρατά ζωντανό ακόμα το όνομα του Ανδρέα Σπυράκη. Κατασκευάσθηκε αρχές της δεκαετίας του 1910 από την Εταιρεία "ΤΕΚΤΩΝ" του Αλέξανδρου Ζαχαρίου και Σια. Η οικοδομική αυτή εταιρεία είναι η πρώτη στην Ελλάδα που προχωρούσε σε κατασκευές εκ μπετόν Αρμέ και εκτελούσε έργα στον Πειραιά στην Αθήνα και στην Σμύρνη. 



Στον Πειραιά η ίδια εταιρεία είχε ήδη προβεί στην κατασκευή των ατμομύλων των Γεωργή και Νικολετοπούλου. 


Ο Κυλινδρόμυλος "ΣΠΑΡΤΗ" των Γεωργή και Νικολετοπούλου κατασκευή της εταιρείας "ΤΕΚΤΩΝ" όπως και το Μέγαρο Σπυράκη

Στην Σμύρνη είχε κατασκευάσει το Δικαστικό Μέγαρο, το οποίο υπάρχει μέχρι και σήμερα. Οι κατασκευές της θεωρούνταν τόσο γερές, ώστε είχε αναλάβει την κατασκευή του Θησαυροφυλακείου της Εθνικής Τραπέζης στην Αθήνα.

Από την κατασκευή του το Μέγαρο, βρέθηκε αποτυπωμένο σε πολλές φωτογραφίες και σε διαφορετικές εποχές, μερικές εκ των οποίων παραθέτω.

(Το Μέγαρο Σπυράκη από το φωτογραφικό αρχείο ΕΛΙΑ)

Από το αρχείο της ΕΡΤ. Το μέγαρο Σπυράκη με χρονολόγηση 1915. 

23 Ιουνίου1917 - Ο Ρέπουλης (Υπουργός του Βενιζέλου) τον προλογίζει πριν την εμφάνισή του, από το Δημαρχείο (παλαιό Ρολόι). Ο Ρέπουλης γνωρίζοντας το υπέρογκο χρέος που είχε ο Δήμος Πειραιά προς το Δημόσιο, ανακοινώνει την απαλλαγή των τριών τετάρτων του χρέους (ο Δήμαρχος Πειραιά Παναγιωτόπουλος ήταν Βενιζελικός). Ο κόσμος των αποθεώνει. Λίγο αργότερα ο πλέον εμπορικός δρόμος στον Πειραιά, η σημερινή Σωτήρος Διός, θα μετονομασθεί τότε σε οδός Ρέπουλη. Πίσω το Μέγαρο Σπυράκη και αριστερά αυτού, η πίσω πλευρά του Δημοτικού Θεάτρου.

18 Ιουλίου 1959 - Μπροστά από το Μέγαρο Σπυράκη, όταν ένα συνεργείο ύδρευσης  σκάβοντας στην διασταύρωση των οδών Βασ. Γεωργίου Α΄και Φίλωνος με σκοπό την κατασκευή νέων υπονόμων, προσέκρουσε πάνω σε αρχαία (Περισσότερα εδώ)

Άλλη μια απεικόνιση του ίδιου κτηρίου έστω και με λάθος εκτύπωση (Αρχείο ΕΛΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"