Ναός Αγίας Παρασκευής Πειραιά (Νέα Καλλίπολη)




του Στέφανου Μίλεση

Τα εγκαίνια του ναού της Αγίας Παρασκευής έγιναν την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 1940, όταν τα σύννεφα του πολέμου είχαν καλύψει ήδη την Ευρώπη και πλησίαζαν αμείλικτα την χώρα μας. Στις εφημερίδες της εποχής κυριαρχούν τα νέα των πολεμικών συγκρούσεων ενώ στον τοπικό τύπο μεταξύ άλλων αναγγέλλεται ο νέος κινηματογράφος "Καλιφόρνια" στην Αγία Σοφία υπό την διεύθυνση του Μιχαήλ Κόμη με το νέο τύπο μηχανής προβολής τύπου "Σινεμεκάνικα Νο 7, διφωνικού τύπου", ενώ ο Δήμαρχος Μιχάλης Μανούσκος που πρωτοστατεί των εγκαινίων ολοκληρώνει παράλληλα και την κατασκευή του "Ρομαντικού περιπάτου" στην Καστέλλα. Στον λόγο της τελετής εγκαινίων είναι που ανακοινώνει και την έναρξη λειτουργίας του Θεμιστόκλειου Δημοτικού Γυμναστηρίου και καλεί συλλόγους να το κάνουν σπίτι τους.

"Ο ύμνος της αγάπης και της αλληλεγγύης έχει πλέον φυγαδευθεί και τα έργα της ευημερίας και της προόδου παραμερίσθηκαν" ακούγεται την μέρα εκείνη. Κι ο κόσμος αναρωτιέται "θα είναι άραγε ο βίος της εκκλησίας αυτής, μακροχρόνιος;" 


Από τα εγκαίνια του ναού της Αγίας Παρασκευής Καλλίπολης. Ο Επίσκοπος Ταλαντίου κ. Παντελεήμων με τους ιερείς του Ναού. Γύρω τους τα μέλη της Επιτροπής Ανέγερσης. Ο ναός ανεγέρθηκε στην θέση που πριν υπήρχε παράπηγμα από το 1927. Το πρώτο εκείνο παράπηγμα είχε ανεγερθεί από τον ιερέα Μιχαήλ Καρακάση. Για την αποπεράτωση του ναού εργάστηκαν οι επίτροποι Θ. Θεοφανίδης, Τσόγκα, Γ. Καρακάση, Αντωνιάδη, Μολιτίδη και Φιλιππίδη.



Αναγγελία εγκαινίων ενοριακού ναού
Αγίας Παρασκευής Νέας Καλλιπόλεως Πειραιώς

Ευγενική χορηγία της κυρίας Σοφίας Θεοφανίδου εγγονή της Σοφίας Θ. Θεοφανίδου που αναγράφεται στην Πρόσκληση της 17ης Ιανουαρίου 1939, με την οποία διενεργείται χοροεσπερίδα στην αίθουσα του "ΠΑΛΛΑΣ" προς αποπεράτωση του Ναού. Στην Επιτροπή διαβάζουμε τα ονόματα Θωμάς Θεοφανίδης, Χρήστος Τσόγκας, Αντώνιος Αντωνιάδης και Γεώργιος Καρακάσης! 
23 Σεπτεμβρίου 1934 - Τελετή καταθέσεως θεμελίου λίθου Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής
παρά του Προέδρου της Εκκλησιαστικής Επιτροπής κ. Θωμά Θεοφανίδου
(Η φωτογραφία ευγενική χορηγία της κ. Σοφίας Θεοφανίδου)


Η Αγία Παρασκευή και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος:

Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, το 1946 αποτέλεσε την ενορία εκείνη στην οποία ασκούσε τα ιερατικά του καθήκοντα ο ιεροκήρυκας τότε Μακάριος Κυκκώτης, που αργότερα θα γίνει γνωστός σχεδόν σε όλο τον κόσμο ως ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος που θα διατελέσει και Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας!

Ο Κυκκώτης και ο διορισμός του:

Ο Μακάριος γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1913 στην Κύπρο (Παναγιά Πάφου) με το κοσμικό όνομα Μιχαήλ Χριστοδούλου Μούσκος. Επειδή το 1926 θα γίνει δεκτός ως δόκιμος μοναχός στην Μονή Κύκκου, η μονή αυτή θα αποτελέσει έκτοτε σημαντικό σημείο αναφοράς, καθώς από εδώ θα ξεκινήσει την ιερατική του δράση. Έτσι όταν στις 7 Αυγούστου 1938 θα χειροτονηθεί Διάκονος, θα την τιμήσει λαμβάνοντας το όνομα Μακάριος Κυκκώτης.

Όταν στις 13 Ιανουαρίου 1946 θα χρισθεί στην Αθήνα Αρχιμανδρίτης, θα τοποθετηθεί στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής Καλλιπόλεως όπου θα παραμείνει μέχρι τον Ιανουάριο του 1947 να μεταβεί στη Βοστόνη για σπουδές. Όταν ακόμα βρίσκεται εκεί το 1948 μαθαίνει ότι εκλέγεται Μητροπολίτης Κιτίου (Κύπρου) όπου και χειροτονείται στις 13 Ιουνίου 1948. 


Ωστόσο στις 9 Ιουνίου 1948, δηλαδή μόλις τέσσερις μέρες πριν την χειροτονία του, ο Μακάριος Κυκκώτης αναχωρεί αεροπορικώς για την Κύπρο, όχι από τις Η.Π.Α. όπως έχει γραφτεί στην επίσημη βιογραφία του, αλλά από την Καλλίπολη του Πειραιά, καθώς νιώθει την ανάγκη  να χαιρετίσει την ενορία του, πριν την αναχώρησή του.  

Τέσσερις μέρες πριν την χειροτονία του (9 Ιουνίου 1948) 
Ο Μακάριος και με την ανάληψη των νέων καθηκόντων του όμως δεν ξεχνά την πρώτη ενορία, από την οποία ξεκίνησε, γιαυτό και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 1949 λειτουργεί στο Ναό της Αγίας Παρασκευής, στο μνημόσυνο των κτητόρων, ενώ στις 24 Σεπτεμβρίου λειτούργησε και στο Ναό της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας καθώς η επίσκεψή του συνέπεσε με την εορτή της ανεύρεσης της εικόνας των Κυθήρων.

(Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 1949) Ο Μητροπολίτης Κιτίου Μακάριος θα λειτουργήσει στο Ναό της Αγίας Παρασκευής Νέας Καλλιπόλεως Πειραιώς.

Το 1952 θα επιστρέψει ξανά στην εκκλησία ως Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.


Η ιστορία της εκκλησίας:

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον επίσημο διαδικτυακό τόπο της Μητροπόλεως Πειραιώς (imp.gr) οι ρίζες της εκκλησία της Αγίας Παρασκευής βρίσκονται στην περιοχή της Βιθυνίας στην περιοχή Κατιρλί.  Ένα μικρό λιμάνι στη νότια ακτή της θάλασσας του Μαρμαρά.


Το Κατιρλί σήμερα (Οι Τούρκοι το ονομάζουν Esenkoy)

Από εκεί στις 21 Ιουνίου 1921 ο τελευταίος ιερέας του Ναού ο πατήρ Μιχαήλ Καρακάσης - Καραγιώργης αναχώρησε με πολλούς άλλους συγχωριανούς για μια νέα πατρίδα. Μετά την Κίο έφθασαν στον Πειραιά όπου και βρέθηκαν ανάμεσα σε άλλους πρόσφυγες από την Καππαδοκία, την Σινασό, την Κάρπαθο, την Χίο.

Το 1924 η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής ήταν μια ξύλινη παράγκα, ενώ το 1927 άρχιζε η ανοικοδόμηση του σημερινού ναού. Με αίτηση προς τις τουρκικές αρχές επιτράπηκε στην συνέχεια και η μεταφορά των λατρευτικών σκευών από τον αρχικό ναό στο Κατιρλί.

Η ενορία της Αγίας Παρασκευής έχει εκδώσει ένα βιβλίο με τίτλο "Η Αγία Παρασκευή της Νέας Καλλίπολης Πειραιώς, Οδοιπορικό στις Αλησμόνητες πατρίδες" που αναφέρεται στην εγκατάσταση των προσφύγων στη Νέα Καλλίπολη καθώς και στην ιστορία του ναού. 

Στην Αγία Παρασκευή ανήκει και το παρεκκλήσιο του Αγίου Σώζοντος στην Πειραϊκή.




Στον περίβολο του Ναού βρίσκεται η προτομή του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης.




Στις 13 Σεπτεμβρίου 1966 ο Πειραιώτης τότε Υπουργός Παιδείας κ. Σαββόπουλος θα καταθέσει τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του Πνευματικού Κέντρου του Ναού.

Η μνήμη της Αγίας Παρασκευής τιμάται στις 26 Ιουλίου.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"