"Ο Δρόμος της μικρής μας πόλης" της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς

Η αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη. Μπροστά η κυρία Κατερίνα Ταγκοπούλου
(της οικογενείας Δ. Ταγκόπουλου δημιουργού του λογοτεχνικού περιοδικού ΝΟΥΜΑ),
λίγο πιο πίσω ο ιστορικός και συγγραφέας Παύλος Μπαλόγλου


Του Στέφανου Μίλεση

Ήταν Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014, όταν ο γνωστός στον Πειραιά ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάνος Χατζηγεωργίου, παρουσίασε στο φιλόξενο θεατρικό χώρο της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά JEANNE D' ARC, μια θεατρική σύνθεση με τίτλο "Ο δρόμος της μικρής μας πόλης", βασισμένη στο έργο Thornthon Wilder (Θόρντον Ουάϊλντερ) "Η μικρή μας πόλη". Το θεατρικό αυτό έργο αποτελούσε μέρος των πετυχημένων εκδηλώσεων που πραγματοποιεί κάθε χρόνο η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς. 




Ο βραβευμένος τρεις φορές με το βραβείο Πούλιτζερ Θόρντον Ουάϊλντερ για τα έργα του "Το Γεφύρι του Σαν Λούις Ρέι", "Η μικρή μας πόλη" και "Με τα δόντια", είναι ιδιαίτερα αγαπητός και από το Ελληνικό κοινό, καθώς παρουσιάζει την καθημερινότητα, την οποία συνήθως θεωρούμε ασήμαντη, κι όμως είναι αυτή με τις λύπες της ή της χαρές της, που χρωματίζει τη ζωή μας. 

Το έργο "Η μικρή μας πόλη" πρωτοπαίχτηκε στην Ελλάδα το 1945. Έκτοτε ανέβηκε πολλές φορές ενώ το 1962 αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία της Έλλης Λαμπέτη.



Το συγκεκριμένο έργο, έχει κινηματογραφική δομή, με μεγάλη εναλλαγή χώρων και ρόλων. Όπως μας εξήγησε ο Μάνος Χατζηγεωργίου στο ιδιαίτερα όμορφο έντυπο που μοιράσθηκε πριν από την έναρξη του έργου, ο ίδιος ο Θόρντον Ουάϊλντερ στις οδηγίες του, έδωσε ρητή εντολή ότι πρέπει να παίζεται χωρίς σκηνικά ή έστω μόνο τα πλέον απαραίτητα, γεγονός που το καθιστά ακόμα πιο δύσκολο για τους ηθοποιούς.




Και μια που αναφερόμαστε στο μεγάλο βαθμό δυσκολίας που είχε η συγκεκριμένη παράσταση, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η θεατρική ομάδα που ανέλαβε και πραγματοποίησε άριστα, το εγχείρημα αυτό αποτελούνταν από τους ηθοποιούς:

Κωνσταντίνο Σταματάκο, Ασημίνα Ζαρογκίκα, Ηλία Απριλάκη, Σίσσυ Γατζούδη, Μαρία Τζούμα, Αμαλία Λιάρου, Βάλια Θεοδωρίδη, Πανωραία Μπέκου, Σταματίνα και ο Στέφανος Κοντοζανής. Φυσικά δεν ξεχνάμε από την ομάδα και την εξαιρετική παρουσία και του ίδιου του Μάνου Χατζηγεωργίου.



Οι ωραίοι φωτισμοί ήταν έργο της Εύας Δρακοπούλου ενώ το δύσκολο έργο της ηχητικής κάλυψης μιας θεατρικής σκηνής όπου οι ηθοποιοί περιφέρονταν όχι μόνο πάνω σ΄ αυτήν αλλά και κάτω ανάμεσα στον κόσμο, έφερε εις πέρας η Δέσποινα Κοντοζανή.




Η Κατερίνα Κοντοζανή σχεδίασε το όμορφο πρόγραμμα που διανεμήθηκε, ενώ η παράσταση αποτυπώθηκε σε ένα CD από τη Σίσσυ Χάϊντ.   



  "Αν καταφέρουμε να κάνουμε απόψε το θεατή να γελάσει, να συγκινηθεί και στο τέλος να φύγει με μεγαλύτερη αγάπη για τη ζωή και την κάθε απλή στιγμή της, τότε η παράσταση θα έχει πετύχει τους στόχους της" είπε ο επικεφαλής του Θεατρικού Εργαστηρίου και Έφορος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιά, Μάνος Χατζηγεωργίου. Και νομίζω όχι μόνο εγώ, αλλά όλοι όσοι βρέθηκαν την βραδιά εκείνη στο Θέατρο της Ελληνογαλλικής Σχολής Jeanne D' Arc, ότι έμειναν ικανοποιημένοι με την παράσταση.


Το θέατρο της Ελληνογαλλικής πραγματικά κατάμεστο,
μισή ώρα πριν την έναρξη της παράστασης!
Οι συντελεστές της επιτυχίας, είχαν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα
Μια φωτογραφία λίγο πριν την έναρξη
ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Σταματάκος
Ο Μάνος Χατζηγεωργίου  που παρά το θολό της φωτογραφίας είχε πεντακάθαρη επιτυχία 
Η ποιήτρια και μέλος του Δ.Σ. της Φ.Σ.Π. κ. Σοφία Σπύρου, στο καλωσόρισμα  
Ο Πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης, ποιητής Νίκος Παπαγιαννάκης σε έναν σύντομο χαιρετισμό
Οι φίλες της Φ.Σ.Π. κυρίες Ευαγγελία Μπογιατζή και Γεωργία Χατζημανωλάκη
Αριστερά ο Τάσος Μπούχλας, δεξιά ο ιστορικός Δημήτρης Κρασονικολάκης


Αριστερά ο Ισπανός Καθηγητής Jose Vergara Ruiz και δεξιά ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της του Ινστιτούτου Πειραϊκών Μελετών Χρήστος Κανελλόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"