Ο Α. Καλλιγάς και το Δεύτερο Γυμνάσιο Αρρένων Πειραιώς

Άριστος Καλλιγάς, ο αναμορφωτής του Β΄ Γυμνασίου Αρρένων Πειραιώς


Του Στέφανου Μίλεση

Ένας μικρός δρόμος που περνά από την αριστερή πλευρά (Δυτική πλευρά) του πρώην Δευτέρου Γυμνασίου Αρρένων, φέρει την ονομασία Άριστου Καλλιγά, αν και το μεγαλύτερο τμήμα του δρόμου, φέρει τον ονομασία οδός Περικλέους. 

Το όνομα του Άριστου Καλλιγά,  έχει δοθεί από το 1973 και μετά και στην κεντρική Αίθουσα Τελετών του Β΄ Γυμνασίου Αρρένων, με απόφαση που προκάλεσε τότε ο Γυμνασιάρχης Γεώργιος Ηλίας και την σύμφωνη γνώμη διδασκόντων και Συλλόγου Γονέων.

Ποιος άραγε να ήταν ο Άριστος Καλλιγάς, που ένα τμήμα της οδού Περικλέους και μια Αίθουσα Τελετών, έχουν λάβει το όνομά του;

Ο Καλλιγάς γεννήθηκε το 1871 στην Κεφαλλονιά, αλλά από οκτώ ετών κατέβηκε στην Αθήνα και αφέθηκε στην φροντίδα του θείου του, που δεν ήταν κάποιος τυχαίος, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Γερμανός Καλλιγάς! Ο Αρχιεπίσκοπος προόριζε τον μικρό Αρίστο για ιερέα και γιαυτό μεγαλώνοντας βρέθηκε γραμμένος στην Θεολογική Σχολή. Ο Καλλιγάς όμως φοιτά παράλληλα και στην Φιλοσοφική Σχολή. Το πιο πιθανό είναι να δρα κατά της επιθυμίας του θείου του που τον ήθελε ιερέα, καθώς γνωρίζουμε όμως πως μέσα στο σπίτι του θείου του ο Καλλιγάς, κυκλοφορεί φέροντας ράσα, για να μην τον απογοητεύσει καθώς του είχε σταθεί σαν πατέρας πραγματικός. Μόνο μετά τον θάνατο του θείου του, ο Καλλιγάς υποβάλλει αίτηση και διορίζεται ως Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης.


Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Γερμανός Καλλιγάς, θείος του Α. Καλλιγά

Μετά από κάποια έτη υπηρεσίας στην επαρχία καταφθάνει στον Πειραιά το 1921 όπου αναλαμβάνει την διεύθυνση του Δευτέρου Γυμνασίου Αρρένων Πειραιώς και κατορθώνει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να το μετατρέψει σε ένα από τα καλύτερα σχολεία όχι μόνο στον Πειραιά, αλλά στην Ελλάδα! Συμμετείχε δε και σε τομείς που αφορούσαν την πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης. Διετέλεσε μέλος του "Πειραϊκού Συνδέσμου" και Γενικός Γραμματέας του "Πατριωτικού Ιδρύματος Πειραιώς", μέλος σε πολλά πειραϊκά σωματεία.




Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι πως με δικές του ενέργειες ιδρύθηκε και το Πρώτο Γυμνάσιο θηλέων Πειραιά, το 1923. 

Παρέμεινε διευθυντής του Δευτέρου Γυμνασίου από το 1921 έως το 1936. Δημιούργησε εντός του σχολείου Εργαστήριο Χημείας (1930) και είχε μεταβάλει μέρος της αυλής του Παλαιού αρχοντικού κτηρίου του Δευτέρου, σε κήπο. Ήταν σχολαστικός με την καθαριότητα του κτηρίου και ταυτίστηκε τόσο με αυτό, που προπολεμικά το Δεύτερο γυμνάσιο ονομαζόταν "Γυμνάσιο του Καλλιγά". 

Την παράδοση του ονόματος Καλλιγά, συνέχισε η κόρη του η Θάλεια Καλλιγά, αριστούχος της δραματικής σχολής του Ωδείου Πειραιώς με ιδιαίτερο ταλέντο.


Θάλεια Καλλιγά

Οι περισσότερες πληροφορίες για τον Αρίστο Καλλιγά, προέρχονται από τον λογοτέχνη Βασίλη Μοσκόβη που υπήρξε μαθητής του Καλλιγά και του Δευτέρου Γυμνασίου Αρρένων Πειραιώς. 

Ο Βασίλης Μοσκόβης έγινε και ο ίδιος εκπαιδευτικός ενώ τιμήθηκε για το λογοτεχνικό του έργο, με το βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών. Γνωστό του έργο το "Περαίας" (1979)  

Ο Βασίλης Μοσκόβης σε φωτογραφία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"