Λίγο πριν τον εφιάλτη του 1941

Οι μαχητές της Αλβανίας επιστρέφοντας με τα πόδια πίσω στα σπίτια τους και στις οικογένειές τους, περνούσαν ανάμεσα σε σωρούς ερειπίων από τον γερμανικό βομβαρδισμό. Ήταν Απρίλιος του 1941 (Πηγή: Bundesarchiv)


Ήταν Κυριακή 6 Απριλίου 1941 όταν οι καμπάνες των εκκλησιών στον Πειραιά, ηχούσαν για την καθιερωμένη Κυριακάτικη λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας, οι Πειραιώτες ντυμένοι με τα Κυριακάτικα ρούχα τους επέστρεφαν στα σπίτια τους. 

Ξαφνικά την Κυριακάτικη ησυχία, διαδέχτηκε από τις 10.55΄ έως στις 11.05΄ ο ήχος των σειρήνων της Αντιεροπορικής Άμυνας του Πειραιά. Ένα μόνο γερμανικό αεροπλάνο αφού πέταξε για λίγο πάνω από την πόλη, έστρεψε προς τον Κορυδαλλό και χάθηκε στον ορίζοντα. Ήταν "αναγνωριστικό" είπαν. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στις 14.56΄, οι σειρήνες ήχησαν ξανά, όταν ένα ακόμα "αναγνωριστικό" πέταξε αυτή την φορά με κατεύθυνση από το Νέο Φάληρο προς το λιμάνι του Πειραιά. Στις 15.00΄ ακριβώς τα αντιαεροπορικά του Προφήτη Ηλία, που είχαν βάλει όλες τις φορές, ανέφεραν ότι σε αυτή την τελευταία πτήση του μεσημεριού, κατάφεραν να πετύχουν το αναγνωριστικό. Λίγο αργότερα το αεροπλάνο, στην προσπάθειά του να φύγει, έπεσε στην Ναύπακτο. Από το τετραμελές πλήρωμά του, δύο βρέθηκαν απανθρακωμένοι, ο τρίτος βαριά τραυματισμένος και ο τέταρτος ελαφρά. Αυτός ο τελευταίος οδηγήθηκε σε εξέταση, από την οποία διαπιστώθηκε πως οι Γερμανοί ετοίμαζαν μεγάλης κλίμακας αεροπορική επίθεση στο λιμάνι του Πειραιά! 

(Πηγή: Bundesarchiv)

Ήταν λοιπόν γνωστό, από την πρώτη κιόλας μέρα της Γερμανικής επίθεσης, πως η πόλη θα αποτελούσε στόχο. Αμέσως διατάχθηκε η μεταστάθμευση των πλοίων σε άλλους όρμους. Τα επιβατικά "Άνδρος" και "Αττική" που είχαν μετατραπεί σε πλωτά νοσοκομειακά, έφυγαν από το κεντρικό λιμάνι, ενώ τα Αγγλικά πολεμικά "Αίας" και "Καλκούτα" που είχαν αφιχθεί στις 5 Απριλίου ειδοποιήθηκαν κι αυτά να φύγουν αμέσως. Το αγγλικό φορτηγό πλοίο "Clan Fraser" επίσης ειδοποιήθηκε, αλλά η Αγγλική Επιτελική Υπηρεσία "Sea Transport Office" αρνήθηκε με την αιτιολογία ότι καμία λιμενική εγκατάσταση δεν διέθετε τα κατάλληλα μέσα εκφορτώσεως. Η ίδια αυτή αγγλική Υπηρεσία, ήταν που ποτέ δεν ενημέρωνε τις Ελληνικές Αρχές για τα είδη των φορτίων που τα πλοία με αγγλική σημαία μετέφεραν, νοιώθοντας πως έτσι περιφρουρούν το "απόρρητο" των επιχειρήσεων! 

Έτσι οι αρχές του Πειραϊκού λιμένα, ουδέποτε γνώριζαν ότι το "Κλάιν Φράϊζερ" έφερε το φοβερό φορτίο τροτύλης (TNT)! 


Πηγή: Bundesarchiv


Το έμαθε αργότερα όλη η πόλη του Πειραιά, όταν την ίδια νύκτα τα Γερμανικά Στούκας, επιτέθηκαν κατά κύματα ποντίζοντας μαγνητικές νάρκες και ρίχνοντας βόμβες στο λιμάνι. Στις 21.30΄ η επίθεση που οι αρχές όπως είπαμε περίμεναν, είχε ξεκινήσει με την καταβύθιση του βρεταννικού "Κύπριαν Πρίνς" στον όρμο Κερατσινίου. Δυστυχώς ακολούθησε το "CLAN FRASER" που παρά τις ηρωικές προσπάθειες Ελλήνων να το ρυμουλκήσουν έξω από το λιμάνι, αυτό ανατινάχτηκε στις 03.00 τα ξημερώματα της 7ης Απριλίου, σκορπίζοντας την καταστροφή σε ακτίνα 30 μιλίων!

Τα ξημερώματα της Δευτέρας το θέαμα του λιμανιού και της πόλης ήταν καταστροφικό! Ανάμεσα στους νεκρούς, βρέθηκε και ο επιτελικός Αξιωματικός της υπηρεσίας Sea Transport Office, που δεν είχε ενημερώσει τις Ελληνικές Αρχές για το φορτίο του πλοίου.

Αυτή ήταν μια από τις μεγαλύτερες συμφορές που είχε υποστεί ο Πειραιάς στο διάστημα του πολέμου και έμεινε βαθιά χαραγμένη στη μνήμη όσων την έζησαν.  
Σχετικά με το χρονικό του Γερμανικού βομβαρδισμού της 6ης Απριλίου μπορείτε να διαβάσετε εδώ.


Στην συνέχεια οι εισβολείς Γερμανοί παρουσιάστηκαν μέσα από την Προπαγάνδα
 και ως σωτήρες του Ελληνικού Πολιτισμού!!
(Πηγή: Bundesarchiv)
Σχετικά άρθρα:


Η καταβύθιση του CLAN FRASER στο λιμάνι του Πειραιά
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"