Η οικία του Τρύφωνος Μουτσοπούλου (1880)



του Στέφανου Μίλεση

Ποτέ ίσως μια απεικόνιση του 1880 ενός σπιτιού στον Πειραιά με τον δρόμο που διέρχεται μπροστά του, δεν μας δίνει τόσες πολλές πληροφορίες όσο το υδατογράφημα του Μ. Δημόκα. 

Η οικία που δεσπόζει είναι του μακροβιότερου Δημάρχου Πειραιά με συνολική θητεία, δεκαεπτά ετών, Τρύφωνα Μουτσόπουλου. Η οικία βρισκόταν στο πλαϊνό μέρος της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας στην συμβολή με την οδό Φίλωνος

Ο  Δημόκας, απεικονίζει το σπίτι, του εν ενεργεία τότε Δημάρχου Πειραιώς εκείνης της περιόδου, αφού ο Τρύφωνας Μουτσόπουλος από το 1874 έως το 1883 ολοκλήρωνε την πρώτη περίοδο της μακράς θητείας του. Η δεύτερη εξίσου μεγάλη περίοδος, θα ακολουθούσε από το 1895 έως το 1903.

Στο μπαλκόνι του σπιτιού στέκεται η σύζυγος του Δημάρχου Τρύφωνα Μουτσόπουλου με τον αδελφό του Αθανάσιο. Μπροστά από το σπίτι υπήρχε μεγάλη σχετικά έκταση που είχε διαμορφωθεί καθώς ο παλιός ναός της Αγίας Τριάδας, ήταν μικρότερων διαστάσεων, αφήνοντας μεγάλη σχετικά έκταση ελεύθερη. Αυτή η ελεύθερη έκταση, προσδιορίζονταν από τους κατοίκους του Πειραιά, ως "Πλατεία Φίλωνος" αν και δεν είχε αναφέρονταν ποτέ ως πλατεία, στα επίσημα σχέδια της πόλης.

Πίσω από την οικία του Τρύφωνος Μουτσοπούλου, υπάρχει μια από τις ελάχιστες απεικονίσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Πειραιώς (Πολεμικόν Σχολείον). Του κεντρικού κτηρίου αυτής, στη γωνία της μάνδρας της σχολής, προηγείται ένα μικρό οίκημα που ονομάζονταν "Κριθαποθήκη και Φυλάκιο αυτής" (γωνία με Τσαμαδού εκεί που σήμερα βρίσκεται το Ταχυδρομείο Πειραιά). Την επόμενη χρονιά από την απεικόνιση που περιγράφουμε, θα αναλάβει την Διοίκηση της Σχολής ο Πάνος Κολοκοτρώνης (1881 - 1885) που θα την ανακαινίσει ριζικά.
Κεντρικό Κτήριο Σχολής (επί της οδού Φίλωνος)

Στην απεικόνιση του 1880 διακρίνεται η αριστερή πλευρά του κεντρικού κτηρίου της Σχολής, που ως χαρακτηριστικό της είχε τα δύο κτήρια που δέσποζαν στα άκρα της με στέγη από κεραμίδια.

Στις αρχές της δεκαετίας του '70, την θέση του παλαιού αρχοντικού κατέλαβαν τα πολυκαταστήματα "ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ". Κάτω μια από τις τελευταίες φωτογραφίες πριν την οικοδόμηση των πολυκαταστημάτων. 





Σχετικές αναρτήσεις:



   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"