Οι καμπάνες της Αγίας Τριάδας

Ο Αρ. Σκυλίτσης και οι καμπάνες της Αγίας Τριάδαςτου Στέφανου Μίλεση

Μετά την καταστροφή από τον συμμαχικό βομβαρδισμό της 11ης Ιανουαρίου του 1944, πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι ξανά ο πειραϊκός λαός πετύχει την ανοικοδόμηση ενός νέου ναού της Αγίας Τριάδας, στην θέση του παλαιού. 

Αρχικά στην θέση του βομβαρδισμένου ναού λειτούργησε ένας μικρός ναΐσκος από τις 20 Μαρτίου 1959 έως 1 Απριλίου 1963. Από το 1956 όμως ήδη είχε αρχίσει η θεμελίωση ενός νέου μεγαλοπρεπούς επί Αρχιεπισκόπου Δωροθέου.

Με την ολοκλήρωση της νέας Αγίας Τριάδας, έγινε ειδική παραγγελία σε βιοτεχνία στην Ολλανδία να κατασκευασθούν καμπάνες μοναδικές σε εμβέλεια ήχου για την πόλη του Πειραιά.Την υψηλή δαπάνη κατασκευής τους είχε αναλάβει να καλύψει το αρμόδιο εκκλησιαστικό συμβούλιο και ο Δήμος Πειραιά ύστερα από προτροπή του Δημάρχου Αριστείδη Σκυλίτση. 

Όταν τελικά μετά από καιρό οι καμπάνες αυτές έφτασαν στον Πειραιά τον Μάιο του 1969, ήταν εννέα στον αριθμό. Οι καμπάνες ξεφορτώθηκαν από φορτηγά και αφέθηκαν σε παράταξη μπροστά στον υπό κατασκευή ακόμα ναό, ο οποίος για πολλά χρόνια μετά τα εγκαίνιά του που έγιναν στις 17 Μαΐου 1964, συνέχιζε να οικοδομείται, να τοποθετούνται τα διακοσμητικά του μέρη και γενικά να γίνονται διάφορες εργασίες όπως η αγιογράφησή του.
Οι καμπάνες βρέθηκαν πάνω σε ξύλινα τελάρα ανάμεσα στα άλλα οικοδομικά υλικά και πολύς κόσμος έσπευδε να τις δει από κοντά. Ειδικά οι δύο μεγαλύτερες σε μέγεθος καμπάνες ανέγραφαν πάνω τους:

"ΔΕΙΓΜΑ ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗΣ ΝΑΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΕΙΣ ΔΟΞΑΝ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ - 1968". 

Από κάτω συνέχιζαν: 

"ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΤΟΥ ΤΑΒΛΑΔΩΡΑΚΗ. ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΔΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΡΙΣΤ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ, ΚΑΙ ΑΟΚΝΩ ΦΡΟΝΤΙΔΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ"

Όλα αυτά ήταν γραμμένα στην εξωτερική τους πλευρά! Ωστόσο και στην εσωτερική πλευρά υπήρχε κείμενο χαραγμένο που έλεγε τα εξής:

"ΕΚ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΚΩΝ. ΦΑΦΟΥΤΗ (ΠΡΟΕΔΡΟΥ), ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΡΟΝΟΥ, ΓΕΩΡΓ. ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ, ΚΩΝ. ΤΣΙΤΣΙΡΙΓΚΟΥ, ΚΩΝ. ΓΚΙΩΝΗ"

Όμως εκτός από τα κείμενα που ήταν αναγράφονται στις δύο αυτές μεγαλύτερες καμπάνες και επί των υπολοίπων επτά, ήταν χαραγμένο ένα κείμενο, αν και πολύ μικρότερο:

"ΔΟΞΗ ΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩ ΤΡΙΑΔΙ".

Όταν λοιπόν οι καμπάνες αυτές τοποθετήθηκαν στα κωδωνοστάσια, άργησαν να τεθούν σε λειτουργία καθώς ο έλεγχός τους ήταν ηλεκτρικός και για την εγκατάσταση απαιτείτο η προσέλευση αρμοδίου τεχνικού από την κατασκευάστρια εταιρεία της Ολλανδίας.

Ο Δήμαρχος της Χούντας Αριστείδης Σκυλίτσης περιέλαβε τις καμπάνες της Αγίας Τριάδας στα έργα που έγιναν επί Δημαρχίας του και δημοσίευσε σχετική φωτογραφία (η πρώτη της ανάρτησης) στο σχετικό φυλλάδιο που εξέδωσε τον Μάρτιο του 1975 με τίτλο "Αναμνηστικό Λεύκωμα της Δημαρχίας Αριστείδη Σκυλίτση στον Πειραιά".


Σχετικές αναρτήσεις:

Αγία Τριάδα (ένας Καθεδρικός Τρισυπόστατος Ναός)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"