Όταν ο Στρατηγός Γκραντ έφθανε στον Πειραιά (1878)

Ο Γκραντ κατά την διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου


Του Στέφανου Μίλεση

Ο Αμερικανός ήρωας που έμεινε γνωστός ως Στρατηγός Γκράντ (Ulysses S. Grant) (1822-1885) ήταν εκείνος που οδήγησε τον στρατό της Ένωσης σε νίκη επί εκείνου της Συμπολιτείας στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο. 

Εξελέγη Πρόεδρος των Η.Π.Α. το 1868 και επανεξελέγη το 1872. Το 1877 μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, άρχισε μια παγκόσμια περιοδεία που διήρκησε πάνω από δύο χρόνια!

Χρησιμοποίησε για τον διάπλου του, το 2.066 τόνων USS VANDALIA με το οποίο αφού πέρασε κατά μήκος των ακτών της Αφρικής, έπλευσε προς Μέση Ανατολή και Τουρκία. Από εκεί έβαλε ρόττα προς την Ελλάδα και το λιμάνι του Πειραιά όπου κατέφθασε στις 27 Φεβρουαρίου του 1878 (ημερομηνία παλαιού ημερολογίου).

Πλησιάζοντας το λιμάνι ευρισκόμενος ένα δύο μίλια έξω από αυτό έβλεπε τις έρημες εκτάσεις και το μεσογειακό κλίμα, γύρισε και είπε στους υπόλοιπους, πως εύκολα αυτές οι εκτάσεις θα μπορούσαν να φιλοξενούν καλλιέργειες σταριού και καλαμποκιού. 

(Πηγή: http://www.navsource.org) Ο Στρατηγός Γκραντ στο κέντρο ανάμεσα στην σύζυγό του και τον γιο του με όλους τους Αξιωματικούς του VANDALIA κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους στην Μεσόγειο (ανάμεσα στους προορισμούς και ο Πειραιάς)


Η άφιξη του στο λιμάνι του Πειραιά χαιρετίσθηκε δια κανονιοβολισμών από τα πολεμικά πλοία που βρισκόντουσαν εντός αυτού. Ο Στρατηγός Γκραντ αποβιβάσθηκε περί 16.25΄ ώρα μαζί με την σύζυγό του και τον εικοσαετή γιο του στην προκυμαία όπου πλήθος είχε συγκεντρωθεί για την υποδοχή. Εκεί τον περίμενε ο Δήμαρχος Πειραιώς Τρύφωνας Μουτσόπουλος (και Μουτζόπουλος) με όλο το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ο οποίος στάθηκε μπροστά στον Γκραντ και του είπε:

"Στρατηγέ,
Εγώ και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλεως ταύτης, μαθόντες την αισίαν Υμών άφιξιν σπεύδομεν όπως Σας υποδεχθώμεν και σας είπωμεν το "Καλώς ήλθατε". 

Ο Δήμαρχος Τρ. Μουτζόπουλος, μεταξύ άλλων είπε οι Έλληνες αγαπούν και θαυμάζουν τους Αμερικανούς για όσα έπραξαν υπέρ της ελευθερίας της Ελλάδας κατά τον πόλεμο του 1821.  

Ο Γκραντ την εποχή περίπου που επισκέφθηκε την Ελλάδα

Ο Γκραντ ευχαρίστησε αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την υποδοχή ευχήθηκε η Ελλάδα να συνεχίζει προοδεύει και να διατηρήσει την υψηλή θέση που κατέχει εν μέσω των εθνών.

Ο Πειραιάς το 1878

Στην συνέχεια επιβιβάσθηκε μαζί με τον Δήμαρχο Πειραιώς στην άμαξα του δημάρχου και μαζί κατευθύνθηκαν προς τον σιδηροδρομικό σταθμό με κατεύθυνση την Αθήνα. Εκεί αναφέρθηκαν στον μεγαλέμπορο με αξιόλογη δράση στην Αμερική, τον Στέφανο Φραγκιάδη ο οποίος είχε πεθάνει πρόσφατα. Ο Φραγκιάδης είχε αναγείρει Β΄ Δημοτικό σχολείο Πειραιά στην Υδραϊκή Συνοικία, το κοινός ονομαζόμενο Υδραϊκό Σχολείο (γιαυτό και μέχρι σήμερα υπάρχει προς τιμή του η οδός Φραγκιαδών). Ο Μουτζόπουλος ήταν πετυχημένος έμπορος και είχε την μεγαλύτερη θητεία όλων όσων διετέλεσαν Δήμαρχοι στον Πειραιά (17 έτη θητεία!)

Επί των ημερών του ο Πειραιάς, αναπτύχθηκε με γοργούς ρυθμούς και υψώθηκαν τα μεγαλύτερα κοινωφελή ιδρύματα και τα επιβλητικά μέγαρα της πόλης, ενώ ίδια ανάπτυξη είχε και το λιμάνι.

Την επόμενη ημέρα 1η Μαρτίου 1878 κατέφθασαν στον Πειραιά γύρω στις 12 το μεσημέρι, ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα καθώς είχαν κληθεί από τον Στρατηγό Γκραντ σε γεύμα επί του VANDALIA. Στο ίδιο γεύμα είχαν κληθεί και ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Ελλάδα, ο Αμερικανός Πρόξενος και οι Κυβερνήτες των τριών αμερικανικών πλοίων που συνόδευαν το σκάφος του Γκραντ υπό την Διοίκηση του Ναυάρχου Le Roy.

Το 1878 την χρονιά επίσκεψης του Στατηγού Γκραντ:

Η σύζυγος του Δημάρχου Πειραιώς η Σοφία Τρ. Μουτσοπούλου δώριζε στο ναό του Αγίου Βασιλείου αργυρό κανδήλιΔεν πρόκειται για διαφήμιση της Καλλιθέας αλλά της Καστέλλας. Ο αρχιτέκτονας Τσίλλερ μόλις είχε τελειώσει τα ακίνητα επί της ακτής που ονομάστηκε Συνοικία Τσίλλερ. Ο ίδιος όμως είχε προτείνει την ονομασία "ΚΑΛΛΙΘΕΑ" λόγω της θέας της περιοχής, που τελικώς δεν επικράτησε. Το εν λόγω Ζυθοπωλείο φέρει ως ονομασία την πρόταση του Τσίλλερ!

Διαβάστε επίσης:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"