Αρθρογραφία πολέμου και κατοχής του Πειραιά (1940 - 1944)


28η Οκτωβρίου. Ημερομηνία που η μνήμη επιστρέφει στον καιρό του πολέμου και της κατοχής. Ημέρα που όλοι πρέπει να κάνουμε μια στάση και να σκεφτούμε τις δύσκολες στιγμές μιας γενιάς που δεν πρόλαβε να χαρεί τη ζωή κι είδε να διαλύεται μέσα στη συμφορά του πολέμου και της κατοχής το όνειρο των παιδικών της χρόνων. Μιας γενιάς που κράτησε ψηλά της Σημαίες της ιστορίας, της τιμής, της εθνικής μας ανεξαρτησίας.   

Η περίοδος του πολέμου και της κατοχής ειδικά για την πόλη του Πειραιά, στάθηκε ιδιαίτερα οδυνηρή, καθώς δραματικά συμβάντα διαδραματίστηκαν στους 48 μήνες διάρκειας της. 

Γερμανοί, Ιταλοί, Άγγλοι και Αμερικάνοι ο καθένας για διαφορετικό λόγο και σκοπό, στάθηκαν δημιουργοί συμφοράς για της πόλη και τους κατοίκούς της, επειδή η πόλη ήταν λιμάνι. Και ως λιμάνι έπρεπε να καταστραφεί! Και αυτοί οι ίδιοι κάτοικοί της είναι που κλήθηκαν μεταπολεμικά να πληρώσουν ανάμεσα στα τόσα που προσέφεραν σε ανθρώπινες ψυχές και υλικές απώλειες, το δεκαράκι (δεκάλεπτο) ως υποχρεωτική συνεισφορά στα εισιτήρια των λεωφορειακών γραμμών του Πειραιά, για να σταθεί ξανά ο Μητροπολιτικός Ναός της πόλης, η Αγία Τριάδα, που είχε σωριαστεί σε ερείπια όπως και ολόκληρη η πόλη του Πειραιά. 

Ο Πειραιάς που βομβαρδίστηκε από την πρώτη μέρα του πολέμου έως και την τελευταία, ο Πειραιάς των βομβοπλήκτων, ο Πειραιάς που δεν υπήρξε ανοχύρωτη πόλη, ο Πειραιάς της αντίστασης, της ηλεκτρικής, των σαμποτάζ, των μπλόκων, των μικρών Γαβριάδων, ο Πειραιάς που ακόμη αγωνιζόταν όταν στην Αθήνα πανηγύριζαν την απελευθέρωσή της.

Επέλεξα δεκαέξι ιστορίες που αφορούν τον Πειραιά κατά την περίοδο του πολέμου και της κατοχής. Γιατί μια πόλη πεθαίνει, όταν πρώτα χαθεί η ιστορική της μνήμη.

Στέφανος Μίλεσης





Οι Γερμανοί. (Ημερολόγιο βομβαρδισμών και εισόδου 1941)



Πολιτισμός και πόλεμος στον Πειραιά του 1940




Η απογραφή της Πειραϊκής καταστροφής 1940-44


Οι τρεις βομβαρδισμοί του Πειραιά (11 Ιανουαρίου 1944)



Ένα Πειραιωτάκι στα χρόνια της φωτιάς 1940-1945



Δημήτρης Σιδέρης: Ένας ηρωικός Πειραιώτης αεροπόρος



Ο τελευταίος Ιπτάμενος Υπερασπιστής του Πειραιά (1941)



Αλέξανδρος Σκληβανιώτης: Ο Τελευταίος Πειραιώτης του "ΕΛΛΗ"


Εικόνες καθημερινότητας του Μεταπολεμικού Πειραιά



Οι ιταλικοί βομβαρδισμοί του Πειραιά (1940 - 1941)



Ιστορίες των γερμανικών πυροβολείων της Πειραϊκής



Η καταβύθιση του CLAN FRASER στο λιμάνι του Πειραιά



Τα ταξίδια του λιμού (Ιστορία του "Κουρτουλούς")



Λίγο πριν τον εφιάλτη του 1941


Μνήμη μιας Πρωτοχρονιάς του 1942


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"