Η προτομή του Ανδρέα Μιαούλη (1978)


Του Στέφανου Μίλεση

Το 1978 στάθηκε για τον Ιωάννη Μελετόπουλο, έτος που μεγιστοποίησε τον προσφορά του στην πόλη του Πειραιά. Ήταν ήδη 74 ετών, είχε παραιτηθεί για λόγους υγείας από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και έτσι απερίσπαστος από όλα, εξέδιδε εκδόσεις, έγραφε για την ιστορία του Πειραιά, ενώ παράλληλα σχεδίαζε για τα μνημεία που επρόκειτο να αποκαλύψει σε διάφορα σημεία της πόλης.

Ένα από τα μνημεία αυτά, ήταν και η προτομή του Ανδρέα Μιαούλη, η αποκάλυψη της οποίας έγινε λίγες ημέρες πριν από την αποκάλυψη του ανδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου

Είναι γνωστό πως το πάθος του ο Μελετόπουλος, για την ιστορία του Πειραιά, το είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του Αλέξανδρο Μελετόπουλο. Ο ίδιος είχε σπουδάσει νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά η μεγάλη του αγάπη εκδηλώθηκε για την έρευνα της πειραϊκής ιστορίας. Μεγάλες δωρεές του έμειναν μέχρι σήμερα να κοσμούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, όπως και το ιστορικό αρχείο του Δήμου. Βέβαια πολλές δωρεές κειμηλίων υπήρξαν και προς το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο το οποίο υπηρέτησε ως έφορος επί 17 χρόνια.


Ο Ιωάννης Μελετόπουλος (καθήμενος στο παγκάκι), λίγο διάστημα αργότερα, στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου που έγιναν στο μικρό πάρκο μπροστά από τον Άγιο Κωνσταντίνο. Από πάνω του στεκόταν ο τότε Πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς Γιάννης Χατζημανωλάκης.


Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ανδρέα Μιαούλη έγιναν στις 22 Μαρτίου του 1978 στο σημείο όπου τελείωνε η αλλοτινή γνωστή Ρέπουλη, σημερινή Σωτήρος Διός με την Ακτή Μιαούλη, ελάχιστα αριστερά από την πρόσοψη του Αγίου Σπυρίδωνα. 




Η συγκεκριμένη θέση επιλέχθηκε, καθώς εκεί ευρισκόταν κάποτε η κατεδαφισθείσα επί επταετίας, οικία του ναυάρχου της επανάστασης, την ιστορία της οποίας ήδη έχω παρουσιάσει σε ανάρτηση της 12ης Μαΐου του 2009, με τίτλο "Η κατάρα του σπιτιού του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη".

Άλλωστε αυτή ήταν και η πρόταση του ίδιου του Μελετόπουλου, πρόταση που έγινε δεκτή από τον τότε Δήμαρχο Πειραιώς Βουλοδήμο. 
"Εν πρώτοις συγχαίρω τον κ. Δήμαρχον Πειραιώς δια την επιλογήν της θέσεως εις την οποίαν ετοποθετήθη η προτομή, δηλαδή ακριβώς έναντι της κατά το έτος 1834 - 1835 οικοδομηθείσης οικίας του Α. Μιαούλη" είπε ο Μελετόπουλος κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων. 




Η προτομή του Υδραίου ναυάρχου είναι έργο του γλύπτη Λεωνίδα Δρόσου. Είναι κατασκευασμένη από χαλκό. Ήταν η δεύτερη κατά σειρά δωρεά του Μελετόπουλου προς τον Πειραιά. Η πρώτη ήταν το υπερμεγέθες χάλκινο άγαλμα του Θεμιστοκλή, έργο του γλύπτη Νικόλα, ενώ όπως αναφέραμε λίγο διάστημα μετά τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ανδρέα Μιαούλη, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου, έργο του γλύπτη Κανακάκη. Για να στηθεί ο ανδριάντας στο μικρό πάρκο μπροστά από τον Άγιο Κωνσταντίνο, είχε χρειασθεί πρώτα να απομακρυνθεί η προτομή του ιατροφιλόσοφου Θεόδωρου Αφεντούλη

Η προτομή του Μιαούλη που μέχρι σήμερα κοσμεί τον Πειραιά είχε φιλοτεχνηθεί από τον Λεωνίδα Δρόσο στα μέσα του 19ου αιώνα. Ο Λεωνίδας Δρόσος έχει φιλοτεχνήσει μεταξύ άλλων τα γλυπτά που στολίζουν την Ακαδημία Αθηνών. Ο Ιωάννης Μελετόπουλος είχε αγοράσει την προτομή του Μιαούλη πολλά χρόνια πριν την τοποθέτησή της στον Πειραιά. Με αυτή διακοσμούσε το φουαγιέ του σπιτιού του στην οδό Ρηγίλλης, με πρόθεση όμως κάποτε να την δωρίσει στον Δήμο Πειραιώς. 


Η προτομή του Μιαούλη που μέχρι σήμερα κοσμεί τον Πειραιά, είχε φιλοτεχνηθεί από τον Λεωνίδα Δρόσο πολλά χρόνια πριν την τοποθέτησή της μπροστά από τον Άγιο Σπυρίδωνα.


Όσο για τον μπαρουτοκαπνισμένο Ανδρέα Μιαούλη όταν πέθανε κηδεύθηκε στη δεξιά κατά την είσοδο πλευρά του λιμανιού, κοντά στο βασιλικό περίπτερο. Λόγω της επέκτασης όμως του λιμανιού τα οστά του ναυάρχου μεταφέρθηκαν στην κοντινή Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Διαβάστε: 

Η κατάρα του σπιτιού του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"