"Βαδίζετε δεξιά". Μια από τις εντολές της γερμανικής κατοχής.


Του Στέφανου Μίλεση

Σε όλες τις μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής είχαν τοποθετηθεί πινακίδες που ανέγραφαν πάντα την ίδια ακριβώς απαγόρευση "Βαδίζετε δεξιά"!

Εύλογα λοιπόν δημιουργήθηκε η απορία τι ακριβώς απαγόρευαν και τι υποδείκνυαν ακριβώς οι πινακίδες αυτές;

Τα Γερμανικά Φρουραρχεία είχαν τοποθετήσει πολλές παρόμοιες ταμπέλες, σε δρόμους όπου υπήρχαν γερμανικές υπηρεσίες, οι οποίες βρισκόντουσαν στην αριστερή πλευρά του δρόμου σε σχέση με την τοποθετημένη πάντα πινακίδα. Όπου υπήρχε λοιπόν πινακίδα "Βαδίζετε δεξιά" σήμαινε ότι στην αριστερή πλευρά, ακριβώς μετά την πινακίδα, υπήρχαν γερμανικές υπηρεσίες στις οποίες δεν επιτρεπόταν οι Έλληνες να πλησιάσουν ούτε βαδίζοντας.



Και επειδή ένα εξίσου εύλογο ερώτημα είναι, για το εάν υπήρχε μια ανάλογη πινακίδα στην αντίθετη πλευρά, που έγραφε "Βαδίζετε αριστερά", αφού οι υπηρεσίες των Γερμανών θα βρισκόντουσαν τώρα αναλογικά στην δεξιά πλευρά του δρόμου, η απάντηση είναι όχι, δεν υπήρχαν τέτοιες πινακίδες!



Κι αυτό καθώς η διέλευση μιας τέτοιας οδού δεν επιτρεπόταν κατά τη ελεύθερη βούληση του πεζού. Ο διαβάτης έπρεπε σε κάθε περίπτωση να επιλέξει τη κίνησή του στο πεζοδρόμιο έτσι, ώστε να έχει στο αριστερό του χέρι την οικοδομική γραμμή κατά την κίνησή του, δηλαδή τα κτήρια όταν περπατούσε θα έπρεπε να βρίσκονται στα αριστερά του.

Με γνώμονα λοιπόν ότι εφάρμοζε αυτή την εντολή, θα έπρεπε να βαδίσει δεξιά δηλαδή προς την άκρη του πεζοδρομίου, όσο πιο πολύ μπορεί προς το τέλος του εκεί που σχεδόν αρχίζει ο δρόμος. Είτε λοιπόν ο πεζός ανέβαινε μια οδό είτε την κατέβαινε όφειλε να έχει στο αριστερό του χέρι την οικοδομική γραμμή και να κινείται όσο το δυνατόν πιο μακριά της, δηλαδή προς τα δεξιά.

Η οδηγία αυτής της πινακίδας εφαρμοζόταν ανάλογα με τις διαθέσεις του γερμανικού φρουραρχείου. Πάντως στη δεύτερη φωτογραφία η εντολή "βαδίζετε δεξιά" δεν βλέπουμε να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη από τους κινούμενους στη συγκεκριμένη οδό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"