Ο Βασιλιάς της Ισπανίας Αλφόνσο στο Νέο Φάληρο (1938)

Ο φωτογραφικός φακός συλλαμβάνει τον Βασιλιά της Ισπανίας Αλφόνσο ΧΙΙΙ την ώρα που μόλις έχει ανέβει τα σκαλιά της φαληρικής εξέδρας έχοντας φόντο πίσω του τον λόφο της Καστέλλας



του Στέφανου Μίλεση

Καταπλέει στις 13 Απριλίου 1938 στον Φαληρικό όρμο και με βάρκες αποβιβάζει τον κόσμο στην φαληρική εξέδρα το ιταλικό υπερωκεάνιο πλοίο «Conte Di Savoia» το οποίο εκτελώντας δρομολόγιο από Αμερική προς Ελλάδα μεταφέρει 800 ομογενείς της οργάνωσης ΑΧΕΠΑ. Η εξέδρα του Νέου Φαλήρου έχει γεμίσει ασφυκτικά από κόσμο που έχει καταφτάσει από όλη την ελληνική επαρχία και έχει εγκατασταθεί σε διάφορα ξενοδοχεία του Πειραιά, προκειμένου να αγκαλιάσει τους μετανάστες συγγενείς του ύστερα από μακροχρόνια απουσία. Στην φαληρική εξέδρα αναμένουν για την υποδοχή οι Δήμαρχοι Πειραιώς Στρατήγης και Αθηναίων Πλυτάς καθώς και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νέου Φαλήρου που ήταν τότε ο Παναγιωτακόπουλος. 

Το υπερωκεάνιο πλοίο CONTE DI SAVOIA με το οποίο αφίχθησαν οι ομογενείς από την Αμερική σε ένα από τα πολλά δρομολόγιά του το 1938

Ομογενείς της Αμερικής φωτογραφίζονται μόλις αποβιβάζονται στο Νέο Φάληρο

Ωστόσο ενώ οι λέμβοι του υπερωκεάνιου φτάνουν η μια μετά την άλλη στην εξέδρα για να αποβιβάσουν τους επιβάτες οι δημοσιογράφοι πληροφορούνται ότι από μια λέμβο που προσεγγίζει θα αποβιβαστεί  ο έκπτωτος Βασιλιάς της Ισπανίας Αλφόνσο 13ος. Το 1938 η Ισπανία διένυε το δεύτερο έτος του αιματηρού εμφυλίου πολέμου. Οι φωτορεπόρτερ που κάλυπταν την άφιξη των ομογενών εστιάζουν τις φωτογραφικές τους μηχανές προς τον έκπτωτο Ισπανό Βασιλιά ο οποίος ανεβαίνει γρήγορα στην εξέδρα. Αν οι δημοσιογράφοι δεν είχαν ενημερωθεί για το ποιος ήταν ο επιβάτες που ανέβαινε στην εξέδρα, είναι σίγουρο ότι δεν θα αναγνώριζαν από μόνοι τους ότι επρόκειτο για τον Βασιλιά της Ισπανίας. Φορούσε ένα σκούρο κοστούμι και στο κεφάλι του έφερε ένα ναυτικό πηλήκιο χωρίς σιρίτια, όμοιο με εκείνο που φορούσαν πολλοί άλλοι επιβάτες των ΑΧΕΠΑ που αποβιβάζονταν. 

Ο Αλφόνσο είχε επιβιβαστεί ινκόγκνιτο στο πλοίο στην Ιταλία με τελικό προορισμό την Χάιφα. Είχε παραλάβει το υπερωκεάνιο από το λιμάνι της Νάπολης ταξιδεύοντας σιδηροδρομικώς από την Ρώμη όπου διέμενε. Η στάση του υπερωκεάνιου στον Φαληρικό όρμο του έδωσε την ευκαιρία να επισκεφθεί την Ακρόπολη, αφού πέρασε πρώτα από το Υπουργείο Εξωτερικών και από τα ανάκτορα όπου συναντήθηκε με τον Βασιλιά της Ελλάδας Γεώργιο Β' με τον οποίο γευμάτισε. Το 1927 ο Βασιλιάς της Ισπανίας είχε φιλοξενήσει τον Γεώργιο Β' στην Ισπανία.    

Επόμενοι σταθμοί του πλοίου θα ήταν η Ρόδος και η Χάιφα. 

Ο Βασ. Αλφόνσο ΧΙΙΙ της Ισπανίας

Ο Αλφόνσο μόλις έχει αποβιβαστεί


Από το 1931 που η Ισπανία είχε ανακηρυχθεί δημοκρατία ο Αλφόνσο την εγκατέλειψε χώρα ανακοινώνοντας ότι η απομάκρυνση δεν ισοδυναμούσε με παραίτηση. Η ισπανική συνέλευση ωστόσο τον ανακήρυξε έκπτωτο και από τότε ο Αλφόνσο έμενε σε ξενοδοχείο στη Ρώμη. Το 1936 που ξεκίνησε ο ισπανικός εμφύλιος, ο Φράνκο του είχε διαμηνύσει ήδη ότι ήταν ανεπιθύμητος ενώ την ίδια αρνητική στάση διατήρησε απέναντί του όταν τρία χρόνια αργότερα, το 1939, κατέλαβε την εξουσία. Ο Αλφόνσο πέθανε στην ιταλική πρωτεύουσα το 1941, σε ηλικία 57 ετών, χωρίς ποτέ να επιστρέψει στην Ισπανία. Να σημειωθεί ότι ο Αλφόνσο υπήρξε ο προστάτης τριών ισπανικών ομάδων που ως κοινό μεταξύ τους έχουν στον τίτλο τους τον προσδιορισμό ΡΕΑΛ. 
Την Ρεάλ Μαδρίτης, τη Ρεάλ Σοσιεδάδ και την Ρεάλ Μπέτις.   

 Διαβάστε σχετικά:

Όταν ο Τσώρτσιλ κατέπλευσε στο Νέο Φάληρο το 1927 με σκοπό να ζωγραφίσει τον Παρθενώνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"