Το ταξίδι του υπερωκεάνιου Monte Sarmiento (1928)

Αποβίβαση στην ακτή με τη χρήση λέμβων


του Στέφανου Μίλεση

Στις 4 Μαΐου 1928 κατέπλευσε στα φαληρικά ύδατα από την Κέρκυρα το Γερμανικό υπερωκεάνιο Monte Sarmiento. Την άφιξη του πλοίου επιμελήθηκε ο αντιπρόσωπος της εταιρείας Χάμπουργκ Λόϋντ σε όλη την ανατολική Μεσόγειο που ήταν ο Δεδέογλου με γραφεία στον Πειραιά. 

Στο Φάληρο έσπευσε να υποδεχθεί το πλοίο ο Γερμανός Πρόξενος του Πειραιά και πολλά μέλη της γερμανικής παροικίας της Αθήνας. Πάνω στο πλοίο βρίσκονταν 2.000 Γερμανοί περιηγητές που εκτελούσαν θαλάσσια περιήγηση σε όλη τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Ανάμεσά τους και ο Julius Grobe ο οποίος απαθανάτιζε ό,τι έλκυε την προσοχή του και στον οποίο οφείλονται οι φωτογραφίες. 



Ο λόφος της Καστέλλας το 1928 διατηρείται σχετικά αραιοδομημένος. Στην κορυφή του διακρίνεται πεντακάθαρο το μικρό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.


Οι επιβάτες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού διαβάζουν, κάνουν ηλιοθεραπεία και μελετούν τους τόπους που πρόκειται να επισκεφθούν. Οι λεζάντες που συνοδεύουν τις φωτογραφίες του Julius Grobe είναι ασαφείς και πολλές φορές λάθος. Οι περισσότερες φέρουν τον γενικό προσδιορισμό ταξίδι σε "Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία" και σπάνια διευκρινίζουν περισσότερα. Την εποχή εκείνη τα υπερωκεάνια έφταναν στα ανοιχτά του όρμου του Νέου Φαλήρου και από εκεί με βάρκες αποβιβάζονταν στην περίφημη εξέδρα. Αυτό φανερώνουν και οι πρώτες φωτογραφίες που πάρθηκαν από το κατάστρωμα του πλοίου. Το υπερωκεάνιο διαπλέει ανοιχτά του Πειραιά με κατεύθυνση το Νέο Φάληρο. Οι φωτογραφίες εστιάζονται στην Καστέλλα και στο λόφο του Προφήτη Ηλία.  Διακρίνεται ο αραιοδομημένος ακόμα λόφος με το μικρό εκκλησάκι στην κορυφή του. Στη συγκεκριμένη υπήρχε η λεζάντα "Παλαιό Φάληρο". 


Ευκαιρία για γράψιμο επιστολικών δελταρίων (καρτ ποστάλ), επιστολών ή προσωπικών ημερολογίων

Κάποιοι παίζουν σκάκι και οι άλλοι τους παρατηρούν

Άσκηση στο κατάστρωμα

Το "Monte Sarmiento" παρέμεινε στον φαληρικό όρμο επί τετραημέρου και στις 8 Μαΐου στις δύο το μεσημέρι έβαλε πλώρη για την Κωνσταντινούπολη. Προκειμένου οι επιβάτες να είναι έτοιμοι για τις επισκέψεις που θα κάνουν στους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας σχηματίζουν ομάδες πάνω στο κατάστρωμα και μελετούν ή συζητούν μεταξύ τους. Άλλοι περνούν το χρόνο τους κάνοντας ηλιοθεραπεία, παίζοντας σκάκι, κάνοντας γυμναστικές ασκήσεις ή γράφοντας τα ημερολόγιά τους. Οι επιβάτες από το Νέο Φάληρο θα επισκεφθούν το Μοναστηράκι, το Παναθηναϊκό Στάδιο, την Ακρόπολη, την Πλάκα και το κέντρο της πόλης. Η συσσωρευμένη ενέργεια που είχαν από την απραξία στο πλοίο μεταμορφώνεται σε διαρκής κίνηση και επισκέψεις αρχαιολογικών τόπων. 

  


Οι επιβάτες σε στιγμές ραστώνης χαλαρώνουν στον μαγιάτικο ήλιο. Εν αναμονή άφιξης στο Φάληρο

Ομαδική μελέτη για τους αρχαιολογικούς τόπους που θα επισκεφθούν


Λίγο πριν την άφιξη στον Πειραιά, συνάντηση με άλλο πλοίο. Την ίδια ημέρα του κατάπλου στον Φαληρικό όρμο κατέπλευσαν και τα περιηγητικά πλοία ΠΡΟΒΙΝΤΑΝΣ και ΠΟΛΩΝΙΑ με αρκετούς επίσης περιηγητές.

Εν αναμονή άφιξης του Δημάρχου προς καλωσόρισμα (δεν διευκρινίζεται ποιας πόλης)


 Όλο το φωτογραφικό υλικό από το ταξίδι εκείνο ανήκει στον Julius Grobe ο οποίος φαίνεται κάποια στιγμή ότι απομακρύνθηκε από τις υπόλοιπες ομάδες καθώς απαθανάτισε το Τουρκολίμανο. Όλο το φωτογραφικό υλικό του βρίσκεται στον σύνδεσμο εδώ.


Πωλητής γλυκών (τουλούμπας)

   
Το Τουρκολίμανο το 1928 σε μια μοναδικής καθαρότητα φωτογραφία


Μάιος στην Ελλάδα. Οι αντιστάσεις να μην βουτήξεις για ένα μπάνιο στη θάλασσα μειώνονται όταν μάλιστα βρίσκεσαι σε πλοίο όλη ημέρα περιτριγυρισμένος από αυτήν. 

Η αθάνατη ελληνική ψησταριά με φόντο την ελληνική σημαία δεν θα μπορούσε να μην τραβήξει την προσοχή του φωτογράφου

Και το ταξίδι συνεχίζεται με προορισμό την Κωνσταντινούπολη...

Όλο το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από Hessian State Archives

Οι πληροφορίες από ανάγνωση εφημερίδων της εποχής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"