Το ιδιωτικό Σχολείο Στοιχειώδους Εκπαίδευσης Αρχιμανδρίτη Κύριλλου Γεωργιάδου

 



του Στέφανου Μίλεση

Η ιδιωτική εκπαίδευση στον Πειραιά στα τέλη του 19ου  και αρχές του εικοστού αιώνα αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο που χρήζει ειδικής έρευνας. Η άνθηση της ιδιωτικής μέσης εκπαίδευσης την περίοδο εκείνη -διήρκεσε μέχρι και τα μέσα του 2ου αιώνα- είχε να κάνει κύρια με τη μεγάλη τεκνοποιία που εμφάνιζαν οι οικογένειες παρά τα οικονομικά και άλλα κοινωνικά προβλήματα που υπήρχαν. Η προσπάθεια καταπολέμησης του αναλφαβητισμού αποτελούσε μια ακόμα αιτία για την οποία η σχετική νομοθεσία κατέβαλε ιδιαίτερη μέριμνα.

Ένα από τα ιδιωτικά σχολεία του Πειραιά, που σχετικά παραμένει άγνωστο στις μέρες μας, ήταν και το Σχολείο Στοιχειώδους Εκπαίδευσης του Αρχιμανδρίτου Κύριλλου Γεωργιάδου που εκτελούσε καθήκοντα Αρχιερατικού Επιτρόπου (ο Πειραιάς ακόμα δεν διέθετε δική του Μητρόπολη). Η λειτουργία του σχολείου άρχισε περί τα τέλη του 19ου αιώνα έχοντας έδρα τον Πειραιά σε οίκημα ευρισκόμενο στη συμβολή των οδών Αρτέμιδος (νυν Χαριλάου Τρικούπη) και Φίλωνος.

Παρά το γεγονός ότι το εν λόγω σχολείο δεν ήταν από εκείνα που η επωνυμία τους αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς στην ιστορία της ιδιωτικής εκπαίδευσης (συγκρινόμενο με άλλες επωνυμίες), πολλοί και επώνυμοι Πειραιώτες υπήρξαν απόφοιτοί του. Ενδεικτικά αναφέρονται οι Δημήτρης Καμπέρος (Τρελοκαμπέρος) μετέπειτα πρώτος στρατιωτικός αεροπόρος στην Ελλάδα, ο Σ. Σαχτούρης απόγονος της γνωστής ναυτικής οικογένειας που είχε εγκατασταθεί στον Πειραιά από τα μέσα του 19ου αιώνα (σε αυτήν οφείλεται και η ονοματοθεσία της ομώνυμης οδού), ο Μάτσας μετέπειτα εφοπλιστής και πολλοί άλλοι.

Στις τάξεις των διδασκόντων συναντούμε την Ασπασία Τσιτσίνη και τον Καθηγητή Γαλλικής γλώσσας Μεζεβύρη ο οποίος είχε εγγράψει στο σχολείο που δίδασκε τον γιο του, τον μετέπειτα Ναύαρχο Μεζεβύρη που έφτασε μέχρι και Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Το 1901 ο διευθυντής του σχολείου Κύριλλος Γεωργιάδης θα διοριστεί προσωρινός ηγούμενος της Ιεράς Μονής Πεντέλης. 

Όμως το 1908 ο Κύριλλος Γεωργιάδης θα διοριστεί στις Η.Π.Α. σε ελληνική εκκλησία στο Σικάγο από όπου θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ελληνική ομογένεια της πόλης. Πριν όμως από την εκεί τοποθέτησή του, είχε προηγηθεί στην Ελλάδα από την Ιερά Σύνοδο απόφαση προσωρινής καθαίρεσης λόγω περιστατικού που δεν έγινε ποτέ γνωστό. Ο Αρχιμανδρίτης σε αναθεώρηση της απόφασης πέτυχε την επάνοδό του στο αξίωμα και την μετάθεσή του στις Η.Π.Α. από όπου δεν επέστρεψε ποτέ.  

Στη φωτογραφία της ανάρτησης τα παιδιά του σχολείου σε ομαδική φωτογράφιση του 1895 μπροστά από την Έπαυλη Σκουλούδη στη Φρεαττύδα. 

(Πηγές: 

- "Πειραϊκό ιστορικό αρχείο" Ιωάννου Μελετόπουλου

- Δημοσιεύματα ημερήσιων εφημερίδων)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"