Η πρώτη άφιξη του υπερωκεάνιου ΕΔΙΣΣΟΝ στον Πειραιά (1924)

1924 - Εργασίες για την οικοδόμηση του Νέου Σταθμού του Σιδηρόδρομου Αθηνών - Πειραιώς. Στο βάθος δεσπόζει το Μέγαρο Σπυράκη, ενώ τα ιστία ακόμα υπερισχύουν του ατμού στη ναυσιπλοΐα.

 

του Στέφανου Μίλεση

Στις 10 Δεκεμβρίου 1924 κατέπλευσε για πρώτη φορά στον Πειραιά το υπερωκεάνειο  ΕΔΙΣΣΟΝ της Εθνικής Ατμοπλοΐας με περισσότερους από 300 επιβάτες, εμπορεύματα και χίλιους τόνους σταριού. 

Το πλοίο πραγματοποίησε το ταξίδι του από Νέα Υόρκη μέχρι την Πάτρα (πρώτος σταθμός άφιξης) σε 13 ημέρες και 22 ώρες. Στο πρώτο του δρομολόγιο σε αυτή την διαδρομή το ΕΔΙΣΣΟΝ έπεσε σε σφοδρή κακοκαιρία που ανάγκασε άλλα πλοία να αποστείλουν δια του ασυρμάτου σήμα κινδύνου. Το πλοίο μόλις είχε αποκτηθεί από την Εθνική Ατμοπλοΐα και είχε κυβερνήτη τον Δημήτριο Μπουρέκα, πρώην αντιπλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού. Επί του ΕΔΙΣΣΟΝ υπηρετούσε τότε ως Δόκιμος Οικονομικός Αξιωματικός (Λογιστής) ο Γεώργιος Αβέρωφ, εγγονός του μεγάλου ευεργέτη. 



Ο κυβερνήτης του ΕΔΙΣΣΟΝ Δημήτριος Μπουρέκας (ή και Βουρέκας) είχε γνωρίσει για πρώτη φορά τον Thomas Edison το 1900 όταν Σημαιοφόρος ακόμα, μέλος του πληρώματος του «Ναύαρχος Μιαούλης» είχε συμμετάσχει στο υπερατλαντικό εκείνο ταξίδι του Εύδρομου στις ΗΠΑ. (περιγράφεται στο βιβλίο «1900 – ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ…» των Στ. Μίλεση και Παν. Τριπόντικα, Έκδοση Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού). 

Ο Δημήτριος Βουρέκας, Σημαιοφόρος ακόμα την εποχή του διάπλου του Ατλαντικού ωκεανού με το εύδρομο "Ν. Μιαούλης". 
(Από το βιβλίο "1900 – ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ…» των Στέφανου Μίλεση και Παναγιώτη Τριπόντικα, Έκδοση Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού).

Η «Εθνική Ατμοπλοΐα της Ελλάδος» των αδελφών Εμπειρίκου μετονόμασε το πλοίο σε EDISΟΝ ύστερα από πρόταση του Μπουρέκα ο οποίος ήταν εντυπωσιασμένος από τη γνωριμία του με τον Αμερικανό εφευρέτη. Όταν ο Μπουρέκας έφτασε στον Πειραιά, απέστειλε επιστολή προς τον Edison καλώντας τον να ανέβει επί του πλοίου στο δεύτερο ταξίδι του. Ο Edison ως απάντηση στην πρόσκληση κάλεσε τον Μπουρέκα στο εργαστήριό του που απείχε μια ώρα από τη Νέα Υόρκη. Ο Μπουρέκας πραγματικά πήγε και τον συνάντησε για δεύτερη φορά (η πρώτη όπως είπαμε ήταν το 1900). 

Ο Edison του περιέγραψε τη θλίψη που είχε νιώσει δύο χρόνια νωρίτερα (1922) στο άκουσμα της είδησης της καταστροφής της Σμύρνης και πόσο είχε ανακουφιστεί όταν πληροφορήθηκε για την παροχή προσφυγικού δανείου προς την Ελλάδα. Στο ηλεκτρικό εργαστήριο του Edison εργάζονταν περί τους 200 Έλληνες και Ελληνίδες κύρια πρόσφυγες της Ιωνίας.


Διαβάστε επίσης:

Ο πρώτος διάπλους του Ατλαντικού ωκεανού από πλοίο του Πολεμικού μας Ναυτικού. (Οι 215 ναυτικοί που έφτασαν στις ΗΠΑ με ιστία).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"