Τότε που σε εκδήλωση τίμησης του Ιακώβου Ράλλη έκαναν τα αποκαλυπτήρια προτομής του Αδαμαντίου Κοραή

 

Η σημερινή προτομή του Αδαμαντίου Κοραή στη Ράλλειο σχολή

του Στέφανου Μίλεση 

Σήμερα στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της Ραλλείου συναντούμε μια προτομή του Αδαμαντίου Κοραή σε αντικατάσταση μιας παλαιότερης που εξαφανίστηκε και η οποία έκρυβε μια ενδιαφέρουσα ιστορία.


Το 1933 βρέθηκε μια προτομή ξεχασμένη σε αποθήκη της Ραλλείου σχολής. Αμέσως άπαντες, υπέθεσαν πως επρόκειτο για προτομή του δωρητή Ιάκωβου Ράλλη, καθώς μάλιστα ούτε η ίδια η προτομή ανέγραφε οτιδήποτε προσδιοριστικό. Και αφού η προτομή είχε βρεθεί σε χώρο της Ραλλείου, τότε ποιος άλλος θα ήταν εκτός από τον Ιάκωβο Ράλλη; Ωστόσο για να είναι σίγουροι κλήθηκε ο καθηγητής Φιλολογικών του σχολείου Ιωάννης Πατσουράκος να διενεργήσει πραγματογνωμοσύνη. Κι αυτός ελλείψει στοιχείων συμφώνησε πως στην αποθήκη της Ραλλείου σχολής μόνο η προτομή του Ράλλη θα μπορούσε να βρίσκεται. 


Αποφασίστηκε τότε να πραγματοποιηθεί μια λαμπρή τελετή για να τιμηθεί ο ευεργέτης του σχολείου Ιάκωβος Ράλλης με την ευκαιρία εύρεσης της προτομής του. Μια εορτή στην οποία εκτός από τους επισήμους θα παρίσταντο και μέλη της οικογενείας Ράλλη. Τις λεπτομέρειες από την ημέρα εκείνη τις γνωρίζουμε από την αρθρογραφία του Α. Μαρμαρινού στην πειραϊκή εφημερίδα «Χρονογράφος».  Από εκεί πληροφορούμαστε λοιπόν πως έγινε μεγάλη ετοιμασία. Η προτομή στήθηκε πάνω σε βάθρο, καλύφθηκε με μια ελληνική σημαία, κλήθηκαν οι τοπικές αρχές να κάνουν τα αποκαλυπτήρια. Μάλιστα τιμής ένεκεν κλήθηκε και η γυναίκα του ανιψιού του να κάνει τα αποκαλυπτήρια η γνωστή τότε Πία Φεοφίλου Φεράλδη – Ράλλη. 

Μα μόλις έφτασε εκείνη η στιγμή που όλοι περίμεναν η κυρία Φεράλδη διαπίστωσε πως η προτομή δεν ήταν του Ιακώβου Ράλλη! 

Στο μεταξύ όμως ήδη πάνω στο βάθρο που κατασκευάστηκε για τον σκοπό αυτό είχαν ήδη χαραχθεί τα εξής: 

ΙΑΚΩΒΟΣ ΡΑΛΛΗΣ ΧΙΟΣ/ Παρθενικώ τεμένει τω Μουσαών δαπάνη του Ηδ΄ εστί προτομή Πειραιώς ευχός.

Στην πίσω πλευρά του βάθρου είχαν επίσης χαραχθεί τα παρακάτω:

Δημαρχούντος Μιχαήλ Ρινοπούλου / Γ. Χαρβαλιάς / Τ. Κυρίμης Προεδρεύον /  Κ. Σωτηρίου Εγγραμάτευεν / Π. Ελευθερίου Εταμίευεν / Π. Γεννηματάς / Α. Νομικός Συνήδρευον / Κ. Γαλιώτης / Ιω. Πατσουράκος Έγραφεν / 1933

Παρότι η εκδήλωση ολοκληρώθηκε λες και επρόκειτο για την προτομή του Ράλλη, η άγνωστη προτομή αποδείχθηκε πως ήταν του Αδαμαντίου Κοραή . Κι αυτό συνέβη καθώς ο δωρητής ο Ιάκωβος Ράλλης επιθυμούσε στο σχολείο να υπάρχει η προτομή του Αδαμαντίου Κοραή τον οποίο θαύμαζε. Έτσι αφού λύθηκε το μυστήριο με την άγνωστη προτομή, έπρεπε να διορθωθεί και η λάθος επιγραφή στο χαραγμένο βάθρο. Τότε ο Ιωάννης Πατσουράκος διαπίστωσε με ανακούφιση πως ανάμεσα στην πρώτη γραμμή «ΙΑΚΩΒΟΣ ΡΑΛΛΗΣ ΧΙΟΣ» και στο υπόλοιπο κείμενο μεσολαβούσε κάποιο κενό. Έτσι πρότεινε και συμπληρώθηκε το εξής: «ΙΑΚΩΒΟΣ ΡΑΛΛΗΣ ΧΙΟΣ / ΤΩ ΑΔΑΜΑΝΤΙΩ ΚΟΡΑΗ». Δηλαδή ο Ιάκωβος Ράλλης στον Αδαμάντιο Κοραή! Με αυτό τον τρόπο αποκαταστάθηκε το λάθος στην προτομή του Αδαμαντίου Κοραή που για λίγο χρόνο είχε γίνει Ιάκωβος Ράλλης.


Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου