Ο "γαμπόκαιρος" του Νέου Φαλήρου.

Κυρίες στο Νέο Φάληρο στις 21 Αυγούστου 1912 πωλούν κουλουράκια στην παραλία για ερανικούς σκοπούς με τις χαρακτηριστικές μακριές φούστες της εποχής.

 

του Στέφανου Μίλεση

Ποιον καιρό που όταν επικρατούσε στο Νέο Φάληρο στις αρχές του 20ου χαρακτήριζαν ως «γαμπόκαιρο»;

Στα νησιά και γενικά στις παράκτιες περιοχές, όπου γενικώς υπήρχαν πολλοί ναυτικοί και επαγγελματίες ασχολούμενοι με τη θάλασσα, οι περισσότεροι των κατοίκων γνώριζαν από παιδιά τις διευθύνσεις και την ονομασία των ανέμων. 

Οι άνεμοι για τους θαλασσινούς όπως γνωρίζετε έχουν κοινές και επίσημες ονομασίες αλλά και ονομασίες που διαφέρουν ανάλογα τη γεωγραφική περιοχή. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τον βαρδάρη που ονομάζουν έτσι τον βορειοδυτικό άνεμο στην Κεντρική Μακεδονία.

Όμοια και στο Νέο Φάληρο, στις αρχές του 20ου αιώνα, υπήρχε ο λεγόμενος "γαμπόκαιρος" που ήταν γνωστός στους Νεοφαληριώτες. Όταν γενικώς εμφανιζόταν δυνατοί άνεμοι, ανεξάρτητα από την διεύθυνσή τους, τότε έλεγαν πως επικρατούσε «γαμπόκαιρος». 

Κυρίες στο Νέο Φάληρο εποχή Μεσοπολέμου



Φυσικά η ονομασία του είχε προκύψει από την ικανότητά του να αποκαλύψει τις γάμπες των κυριών, μέσα από τις μακριές φούστες που τότε φορούσαν! Και επειδή οι κυρίες την εποχή εκείνη συγκεντρώνονταν πρωτίστως στο Νέο Φάληρο οι οφθαλμοκατακτητές όταν επικρατούσε «γαμπόκαιρος» εξορμούσαν για να μη χάσουν τη μοναδική ευκαιρία.

Ο «γαμπόκαιρος» εξαφανίστηκε στο διάβα του χρόνου, όχι γιατί σταμάτησε να φυσάει, αλλά διότι δεν απέμεινε τίποτα στις κυρίες για να αποκαλυφθεί από το φύσημά του.



Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"