Το φροντιστήριο - διαφθορείο της οδού Κανθάρου στον Πειραιά (1935)

 




του Στέφανου Μίλεση


Δέκα χρόνια πριν σε άρθρο μου με τίτλο “Βούρλα,Τρούμπα και χαμοζωή” είχα κάνει μικρή αναφορά στην περίπτωση του φροντιστηρίου – διαφθορείου της οδού Κανθάρου 49, καθώς αποτελούσε μια μικρή μόνο πτυχή της κοινωνικής σήψης που επικρατούσε τότε στην πόλη.

Συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 1935 είχε έλθει στο φως της δημοσιότητας η περίπτωση ενός φροντιστηρίου γυμνασιακών σπουδών, που αντί όμως να διδάσκει μαθηματικά ή αρχαία, εισήγαγε τις μαθήτριες στον κόσμο του πληρωμένου έρωτα. Αποστολή του εν λόγω φροντιστηρίου ήταν φυσικά η προαγωγή ανηλίκων κοριτσιών στην πορνεία με σκοπό την αποκόμιση σημαντικών χρηματικών ποσών.

Το φροντιστήριο έφερε στην πρόσοψή του μια πινακίδα που ανέγραφε: “Φροντιστήριον γυμνασιακών μαθημάτων και νυκτερινή σχολή εργαζομένων προς εκμάθηνσιν της Γαλλικής 150 δραχμ. Μηνιαίως”.



Ως Διευθυντής του φροντιστηρίου εμφανιζόταν ο Ηρακλής Κατωγάς, 55 ετών, καθηγητής Γαλλικής και μαθηματικών. Είχε ως άμεση βοηθό στο έργο του τη σύζυγό του Δέσποινα, ετών 45. Το ζεύγος είχε και ένα γιο 14 ετών, τον Γιάννη, ο οποίος είχε συλληφθεί 15 ημέρες πριν στα βράχια της Πειραϊκής να συνευρίσκεται με ηλικιωμένο άνδρα αντί χρημάτων. Υποτίθεται πως το φροντιστήριο έδρευε στο ισόγειο ενός διώροφου κτηρίου ενώ στον πρώτο όροφο θα ήταν το σπίτι των ιδιοκτητών.


Ηρακλής Κατωγάς, Καθηγητής Μαθηματικών, γαλλικής γλώσσας και διαφθορέας ανηλίκων κοριτσιών

Η ιστορία είχε συγκλονίσει τότε την συνοικία Βρυώνη στον Πειραιά, διότι ο κόσμος είχε την εντύπωση πως η διαφθορά είχε γεωγραφικό προσδιορισμό, αποτελούσε δηλαδή σύμπτωμα άλλων περιοχών της πόλης και όχι του αστικού Πειραιά.

Η σημερινή Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου (Λ. Σωκράτους τότε και Βασ. Κωνσταντίνου αργότερα) αποτελούσε το σύνορο που χώριζε την Τρούμπα και το λιμάνι με τις συνοικίες που συνέχιζαν ύστερα από αυτό, με τον αστικό Πειραιά που περιλάμβανε την Καστέλλα, το Πασαλιμάνι, το κέντρο της πόλης και την Φρεαττύδα. Η ύπαρξη όμως του συγκεκριμένου φροντιστηρίου-διαφθορείου προκάλεσε αναταραχή στις οικογένειες που έβλεπαν την πορνεία να απλώνεται και σε περιοχές που μέχρι τότε θεωρούσαν ασφαλείς.



Η “δράση” του φροντιστηρίου άργησε να προκαλέσει την επέμβαση των ανδρών του Τμήματος Ηθών και οι βασικοί λόγοι ήταν δύο.

Ο πρώτος λόγος ήταν πως πολλές από τις μαθήτριες του φροντιστηρίου μόλις αντιλαμβάνονταν την κατάσταση, απλά εγκατέλειπαν γρήγορα το φροντιστήριο προφασιζόμενες άλλους λόγους. Αυτές κρατούσαν το στόμα τους ερμητικά κλειστό φοβούμενες τις συνέπειες τόσο από τους ανθρώπους του φροντιστηρίου που τις είχαν απειλήσει, αλλά και από ντροπή προς τους γονείς τους. Αυτές όμως σύντομα αναπληρώνονταν από άλλες που έσπευδαν να εγγραφούν ανύποπτα.


Η Δέσποινα Κατωγά που ως γυναίκα είχε αναλάβει την προσέγγιση με τις ανήλικες μαθήτριες

Ο δεύτερος λόγος ήταν πως ακόμα και όταν κάποιες μαθήτριες είχαν το σθένος να αποκαλύψουν στους γονείς τους τα όσα είχαν πάθει ή τις προτάσεις που είχαν δεχθεί κλήθηκαν να σιωπήσουν. Διότι όταν οι γονείς πληροφορούνταν από τα παιδιά τους τι συνέβαινε, τα παρότρυναν να μη μιλήσουν για να προστατέψουν τη φήμη τους και να προστατέψουν τα ίδια από τον διασυρμό. Έτσι είτε επειδή υπήρχαν γονείς που δεν γνώριζαν, είτε γονείς που γνώριζαν αλλά δεν μιλούσαν, το κύκλωμα συνέχιζε να λειτουργεί για καιρό.


Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσαν κάποιοι γείτονες που έβλεπαν να διάφορα παράξενα να συμβαίνουν. Για παράδειγμα έβλεπαν άνδρες αλλά και γυναίκες διαφόρων ηλικιών και κοινωνικής τάξεως να παραλαμβάνουν ανήλικα κορίτσια από την πόρτα του φροντιστηρίου και να αποχωρούν προς άγνωστη κατεύθυνση. Στην αρχή πίστεψαν πως ήταν οι γονείς των κοριτσιών κι έτσι δεν προχώρησαν σε επίσημη καταγγελία! Μέχρι που κάποιοι υποψιασμένοι επισήμαναν όσα παράξενα έβλεπαν στη γειτονιά τους σε περαστικούς αστυφύλακες που τότε περιπολούσαν στους τομείς ευθύνης τους. Έτσι σταδιακά άρχισε να δημιουργείται μια φήμη που ξεπερνούσε τα στενά όρια της γειτονιάς. Από πλευράς αστυνομίας η υπόθεση ανατέθηκε στο Τμήμα Ηθών το οποίο συγκρότησε πενταμελής ομάδα παρακολούθησης στην οποία ανατέθηκε η παρακολούθηση του φροντιστηρίου.



Την ημέρα που η ομάδα διενήργησε επέμβαση στο φροντιστήριο ανακάλυψε σε ένα δωμάτιο κοπέλα 17 ετών ολόγυμνη σε ερωτική περίπτυξη με άνδρα. Όμως δεν ήταν μαθήτρια του φροντιστηρίου αλλά μια υπάλληλος που είχε προσλάβει η γυναίκα του ζεύγους η Δέσποινα Κατωγά. Η Έλλη Π. έτσι ονομαζόταν η υπάλληλος, παραπλανημένη από το ζεύγος των προαγωγών Κατωγά και θαμπωμένη από την υπόσχεση πολλών χρημάτων άρχισε να δέχεται άνδρες. Στη συνέχεια με ηθικό εκβιασμό αναγκάστηκε να διημερεύει εντός του φροντιστηρίου δεχόμενη άνδρες ενώ τα χρήματα τα μοιραζόταν με το ζευγάρι προαγωγών. Σε άλλο δωμάτιο βρέθηκε η Ηλέκτρα Π. με άλλον άνδρα. Όλοι οι άνδρες ήταν ηλικιωμένοι καλοστεκούμενοι, ενώ σε χώρο αναμονής περίμεναν τρεις επίσης ηλικιωμένοι άνδρες τη σειρά τους. Ένας εξ αυτών ήταν εφοπλιστής του οποίου το όνομα κρατήθηκε μυστικό.

Ο Ηρακλής Κατωγάς φαίνεται πως είχε γνωριμίες σε όλο τον Πειραιά και μπορούσε να βρίσκει ηλικιωμένους άνδρες που διέθεταν χρήματα για αυτό τον σκοπό. Η διαφθορά των κοριτσιών ξεκινούσε από την ηλικία των 15 ετών με χάδια και υποσχέσεις για μεγάλη ζωή αρχικά για να καταλήξουν στο τέλος στο κρεβάτι ηλικιωμένων αντί του ποσού των δύο χιλιάδων δραχμών. Τα κορίτσια αργότερα κατέθεσαν πως ήταν πολλά τα κορίτσια που διεφθάρησαν και πως η επιχείρηση αυτή λειτουργούσε για περισσότερο από τρία χρόνια!

Την κάλυψη του συγκλονιστικού αυτού ρεπορτάζ είχε αναλάβει ο γνωστός στον Πειραιά δημοσιογράφος-λογοτέχνης Ν. Μαράκης. Να σημειωθεί πως το φροντιστήριο-διαφθορείο λειτουργούσε στο πίσω ακριβώς μέρος του Δευτέρου Γυμνασίου αρρένων Πειραιά. Σήμερα στη θέση του κτηρίου βρίσκεται πολυκατοικία.

Το συμβάν της οδού Κανθάρου συντάραξε τον αστικό Πειραιά καθώς οι οικογένειες αντελήφθησαν πως τα παιδιά τους ήταν ευάλωτα σε ένα περιβάλλον που μέχρι τότε το θεωρούσαν ελεγχόμενο και ασφαλές.

Η πορνεία δεν αποτελούσε φαινόμενο περιορισμένο μόνο στα Βούρλα και στα καμπαρέ της Τρούμπας αλλά απλωνόταν σε όλη την πόλη. 

Η πορνεία στον Πειραιά έφερε χρήματα σε μεγάλο αριθμό κυκλωμάτων, προαγωγών και διαφθορέων, ενώ οι γυναίκες υπήρξαν τα θύματα αυτού του ανελέητου εμπορίου σαρκός που δεν είχε τίποτα απολύτως να κάνει με "έρωτα" όπως κάποιοι σήμερα για δικά τους και μόνο συμφέροντα παρουσιάζουν. 

Η πορνεία στον Πειραιά υπήρξε ένα μαύρο κοινωνικό φαινόμενο για το οποίο κάτοικοι, πολιτεία, εκκλησία και κοινωνικές δομές αγωνίστηκαν να ξεριζώσουν. Σε καμία περίπτωση αυτό το μαύρο παρελθόν της πόλης δεν αντιπροσωπεύει τη σπουδαία ιστορία της όπως έχω πολλές φορές επαναλάβει και στο παρελθόν. Όσοι σκιαγραφούν την διαφθορά του παρελθόντος με τρόπο κινηματογραφικό, θεατρικό ή μουσικό, εντελώς εξιδανικευμένο δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις για λόγους συμφέροντος των ίδιων και του κέρδους που επιδιώκουν από την επαναφορά του. Η πορνεία δεν αποτελεί "τσολιαδάκια" τουριστικά τα οποία θα αγοράσουν οι τουρίστες ως σουβενίρ από τον Πειραιά.   


Διαβάστε επίσης:



Βούρλα Πειραιά- ιερόδουλες και "κατάσκοποι"







Βούρλα, Τρούμπα και Χαμοζωή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"