ΔΥΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΜΙΣΟ ΑΙΩΝΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΜΑΡΙΝΑ ΤΟΥ CLAN FRASER




 

του Στέφανου Μίλεση

Τρεις παλαιοί φίλοι και συμμαθητές του 1ου Γυμνασίου Αρρένων Πειραιώς (μετέπειτα Ιωνίδειος) συναντήθηκαν το 1989 συνταξιούχοι πλέον, ύστερα από 45 χρόνια απουσίας.

Πρώτη τους δουλειά μόλις συναντήθηκαν ήταν να μεταβούν στον Θεμιστόκλειο κήπο (πρώην Τινάνειο) και να σταθούν στο δένδρο με την καρφωμένη λαμαρίνα από την έκρηξη του αγγλικού πλοίου Κλάν Φράιζερ, ύστερα από την γερμανική αεροπορική επιδρομή της 6ης Απριλίου 1941 (ημέρα κήρυξης ελληνογερμανικού πολέμο), όπως είχαν κάνει κάποτε όταν ακόμα ήταν μαθητές γυμνασίου. Είχαν αποφασίσει να βγάλουν μια ίδια φωτογραφία με εκείνη της κατοχής.

Επρόκειτο για τους Αργυρόπουλο Μιχάλη, Αγιαννίδη Μηνά και Γεωργιάδη Βασίλειο που εκτός από συμμαθητές και φίλοι υπήρξαν και γείτονες από την Δραπετσώνα. Και οι τρεις όταν ξαναβρέθηκαν ζούσαν πλέον σε διαφορετικές τοποθεσίες. Ο Αργυρόπουλος ζούσε στο Μοσχάτο συνταξιούχος Κλωστοϋφαντουργίας, χρόνια στου Ρετσίνα και μετά στο Αιγαίο), ο Αγιαννίδης στο Χαλάνδρι (συνταξιούχος Βιοτέχνης) και ο Γεωγιάδης συνταξιούχος οικοδόμος.

Τη φωτογραφία που έβγαλαν ως μαθητές ακόμα κατά την διάρκεια της κατοχής, μπροστά από τη λαμαρίνα του πλοίου, την πλήρωσαν με φουντούκια που είχαν λάβει ως συσσίτιο σχολείου. 




Να σημειωθεί πως πρόκειται για σπανιότατη φωτογραφία τόσο η πρώτη όσο και η μεταγενέστερη, με δεδομένο πως η λαμαρίνα έχει εδώ και χρόνια πέσει από το δένδρο και φυλάσσεται εντός υάλινης προθήκης στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά. 








ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δύο Έλληνες προδότες οδήγησαν τα γερμανικά Στούκας στο CLAN FRASER




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"