Ο Πρώτος Πειραιώτης Τερματοφύλακας



Του Στέφανου Μίλεση

Ο πρώτος Πειραιώτης Τερματοφύλακας από εμφανίσεως του ποδοσφαίρου στον Πειραιά, ήταν ο Χρήστος Αρζηνός.

Ο Αρζηνός μαζί με μια παρέα εκλεκτών παιδιών από οικογένειες του Πειραιά το 1906, είχαν σχηματίσει μια ομάδα που το 1909 έγινε γνωστή ως Σύλλογος Φιλάθλων του Πειραιά. Ήταν υπάλληλος του Υπουργείου Συγκοινωνίας. Ως τερματοφύλακας ήταν ψηλός και τρομερά ευκίνητος και συνήθιζε να ανοίγει διάπλατα χέρια και πόδια (όπως κάνουν σήμερα οι τερματοφύλακες στο Χάντμπολ) που δημιουργούσε κυριολεκτικά ένα εμπόδιο μπροστά από το τέρμα.  

Ο Σύλλογος Φιλάθλων Πειραιώς ήταν δημιούργημα μιας παρέας δεκατεσσάρων ατόμων από παιδιά του Γυμνασίου, που καθώς έβλεπαν εμφάνιση ομάδων στην Αθήνα, σκέφτηκαν ότι και ο Πειραιάς δεν έπρεπε να μείνει πίσω σε αυτόν τον τομέα.

Τα παιδιά εκείνα εκτός του Αρζηνού ήταν οι Τερζάκης, Αρεάλης, Παπούλιας, Παπακυριακόπουλος, Άγγελος και Γεώργιος Μεταξάς, Νικόλαος Καλούδης, Λαγός, Μαραγκουδάκης, Γρηγόριος Ντούφας, Αικατερίνης, Ε. Στρατήγης και Καλλίτσης


(1911)

Η ομάδα των Φιλάθλων έδινε τους αγώνες της στο Ποδηλατοδρόμιο του Νέου Φαλήρου και είναι χαρακτηριστικό πως ο πατέρας του Αρζηνού πήγαινε στις προπονήσεις και στους αγώνες της όχι για να εμψυχώνει τον γιο του, αλλά για να του φωνάζει διαρκώς "ή το βιβλίο ή τις κλωτσιές!". Κι αυτό γιατί το ποδόσφαιρο ήταν άγνωστο ακόμη, φυσικά ερασιτεχνικό και άμισθο και ένας γονέας δεν έβλεπε τίποτα το θετικό σ΄ αυτό.

Το σπίτι του Αρζηνού ήταν στην περιοχή της Ευαγγελίστριας και ήταν εύκολο να κατεβαίνει διαρκώς στο Ποδηλατοδρόμιο για αγώνες ή προπονήσεις. 

Για την αγορά των εμφανίσεων της ομάδας και για τις μπάλες τα λεφτά συγκεντρώνονταν από τις πεντάρες που κάθε τόσο προσέφεραν οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές. 

Ο πρώτος επίσημος αγώνας του Συλλόγου των Φιλάθλων, δόθηκε με αντίπαλο τον ποδοσφαιρικό Σύλλογο "Διαγόρα" στην Αθήνα, τον οποίο και νίκησε. Οι παίκτες της πειραιώτικης ομάδας δεν έκαναν ζέσταμα πριν από την έναρξη του αγώνα, διότι είχαν ανέβει από τον Πειραιά στην Αθήνα με τα πόδια, προκειμένου να εξοικονομήσουν τα λεφτά των εισιτηρίων τα οποία και πρόσφεραν στο ταμείο του Συλλόγου. 

Στους επόμενους αγώνες που έδωσε η ομάδα, νίκησε με 11 - 0 την ομάδα του Αυστριακού Θωρηκτού "Μαρία Τερέζα" που ναυλοχούσε στον Πειραιά, αλλά και την αγγλική ομάδα του επίσης πολεμικού πλοίου "Τουλαγκάστερ". Τον αγώνα με τους Άγγλους είχε παρακολουθήσει και ο Διάδοχος Κωνσταντίνος ο οποίος στο τέλος είχε συγχαρεί και τους παίκτες έναν προς ένα, καθώς η ομάδα του "Τουλαγκάστερ" είχε την φήμη της ανίκητης ποδοσφαιρικής ομάδας.

Ο "Σύλλογος Φιλάθλων Πειραιώς" μετά από ένα έτος συγχωνεύτηκε με τον "Πειραϊκό" και χρόνια αργότερα από τις δύο αυτές ομάδες δημιουργήθηκε ο "Ολυμπιακός". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"